Evropska agencija za lijekove: AstraZenecino cjepivo je sigurno i djelotvorno

Cjepivo AstraZenece je sigurno i djelotvorno cjepivo koje nije povezano s većim rizikom od tromboembolije, no ne može se odbaciti povezanost između tih slučajeva i cijepljenja, navodi EMA.

U EU-u je dosad cjepivo AstraZenece primilo sedam miliona ljudi, a u Ujedinjenom Kraljevstvu 11 miliona

Cjepivo AstraZenece je sigurno i djelotvorno cjepivo koje nije povezano s većim rizikom od tromboembolije, no ne može se odbaciti povezanost između tih slučajeva i cijepljenja, objavila je u četvrtak Evropska agencija za lijekove (EMA).

“Odbor za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) jasno je zaključio kako je cjepivo AstraZenece sigurno i djelotvorno”, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke, a prenosi Hina.

Ono nije povezano s većim rizikom tromboembolije, no nakon perioda analize laboratorijskih rezultata, kliničkih istraživanja i obdukcija i dalje se ne može odbaciti povezanost između tih slučajeva i cjepiva, dodala je.

Rijetki slučajevi

Cooke je kazala da se pri cijepljenju miliona ljudi ne može odbaciti da će se pojaviti i rijetki slučajevi razvijanja bolesti.

U EU-u je dosad to cjepivo primilo sedam miliona ljudi, a u Ujedinjenom Kraljevstvu 11 miliona.

PRAC stoga predlaže veću pozornost u vezi slučajeva tromboembolije te će pokrenuti dodatnu istragu kako bi se bolje razumjelo te rijetke slučajeve.

Izvor: Agencije