Prve sankcije EU-a Kini od 1989. godine

Na listi su četiri pojedinca i jedan entitet, kojima je zbog tretmana Ujgura uvedena zabrana putovanja i zamrznuta imovina.

Kineski zvaničnici optužuju se za kršenje ljudskih prava kineskih ujgurskih muslimana (AP)

Evropska unija dogovorila je u srijedu sankcije kineskim zvaničnima zbog kršenja ljudskih prava, rekla su dvojica diplomata, što su prve sankcije prema Kini još od 1989. godine, kada je blok uveo Pekingu embargo na oružje zbog gušenja protesta na Trgu Tiananmen.

Ambasadori Evropske unije odobrili su zabranu putovanja i zamrzavanje imovine četiri pojedinca i jednog entiteta iz Kine, ali njihova imena neće biti objavljena do formalnog odobrenja ministara vanjskih poslova EU-a 22. marta, što će biti dio nove proširene liste sankcija zbog kršenja ljudskih prava.

„Prihvaćene su restriktivne mjere zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava i zlostavljanja“, rekao je jedan diplomata.

Kineski zvaničnici optužuju se za kršenje ljudskih prava ujgurskih muslimana u Kini, rekle su Reutersu evropske diplomate.

Tvrde da mjere oslikavaju duboku zabrinutost za Ujgure u Evropi, SAD-u i Kanadi.

‘Sankcije neće promijeniti politiku Kine’

EU je posljednji put sankcionisao Kinu, drugog najvećeg trgovinskog partnera, u junu 1989. godine, uvođenjem embarga na oružje, a te sankcije na snazi su i danas.

Aktivisti i eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava tvrde da je najmanje milion muslimana zatočeno u kampove u pokrajini Xinjiang.

Aktivisti i neki zapadni političari optužuju Kinu za mučenje, prisilni rad i sterilizaciju Ujgura.

Nedavno je holandski parlament slijedio Kanadu i SAD sa zaključkom da Kina provodi genocid nad Ujgurima, što Peking poriče.

Kineski ambasador u EU-u Zhang Ming rekao je da sankcije neće promijeniti politiku Kine.

Izvor: Agencije