Pomjereno objavljivanje izvještaja WHO-a o porijeklu virusa

Glasnogovornik Christian Lindmeier kaže da izvještaj ‘jednostavno nije spreman’, a članovi tima koji su radili s kineskim zvaničnicima na njegovoj izradi ‘žele ga ispraviti’.

Član tima koji je pod vodstvom WHO-a vodio istragu u Wuhanu rekao je tada da je iznenađen kompleksnošću zadatka otkrivanja porijekla tog virusa i da će istraživanje trajati godinama (EPA)

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije kaže da će objavljivanje dugo očekivanog izvještaja tima stručnjaka koji su otputovali u Kinu kako bi istražili porijeklo pandemije korona virusa “vjerovatno” biti pomjeren do sljedeće sedmice.

Glasnogovornik Christian Lindmeier kaže da izvještaj “jednostavno nije spreman”, a članovi tima koji su radili s kineskim zvaničnicima na njegovoj izradi “žele ga ispraviti”.

“Ono što čujemo od tehničkih stručnjaka – od članova misije – je da će izvještaj vjerovatno biti objavljen sljedeće sedmice”, rekao je Lindmeier u utorak na brifingu Ujedinjenih naroda, javlja AP, a prenosi Fena.

Revidirani planovi

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda prethodno je revidirala svoje planove da prvo objavi sažeti izvještaj, a zatim i dužu verziju, odlučivši umjesto toga da izda jedan cjelovit izvještaj.

Vođa tima, WHO Peter Ben Embarek, rekao je ovog mjeseca da će objaviti izvještaj u sedmici 15. marta.

Stručnjaci WHO-a u januaru i februaru su boravili u kineskom Wuhanu, gdje je krajem 2019. registriran prvi slučaj korona virusa, kako bi istražili porijeklo ovog virusa.

Član tima koji je pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) vodio istragu u Wuhanu rekao je tada da je iznenađen kompleksnošću zadatka otkrivanja porijekla tog virusa i da će istraživanje trajati godinama.

Izvor: Agencije