Kina odobrila i petu vakcinu protiv COVID-a 19

Vakcina protiv COVID-a 19, koju je razvio Institut za mikrobiologiju Kineske akademije nauka (IMCAS), dobila je zeleno svjetlo za hitnu upotrebu u Kini.

Kina, koja ubrzava napore za vakcinaciju svog stanovništva protiv COVID-a 19, do sada je primijenila gotovo 65 miliona doza (EPA)

Vakcina protiv COVID-a 19, koju je razvio Institut za mikrobiologiju Kineske akademije nauka (IMCAS), dobila je zeleno svjetlo za hitnu upotrebu u Kini, saopćio je institut u ponedjeljak, čime je ta zemlja dobila i petu vakcinu koja ispunjava uvjete za određenu upotrebu.

Vakcina ZF2001, koja je u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja s ciljem regrutiranja 29.000 učesnika širom Kine, Uzbekistana, Indonezije, Pakistana i Ekvadora, odobrena je za upotrebu u Uzbekistanu ranije ovog mjeseca, navodi Reuters, a prenosi Tanjug.

Kineski zakon o administraciji vakcina dozvoljava hitnu upotrebu vakcina “u određenom obimu i roku” usred velike zdravstvene krize.

Među četiri vakcine koje je Kina odobrila za opću javnu upotrebu, tri su imale odobrenje za vakcinaciju u vanrednim situacijama malog obima prije dobijanja dozvole za upotrebu u široj javnosti, prenosi Reuters.

Imuni odgovor

U saopćenju IMCAS-a nije precizirano koje će grupe imati pristup vakcini.

Utvrđeno je da je vakcina, koju su zajednički razvili IMCAS i jedinica bioloških proizvoda Chongqing Zhifei, sigurna i pokrenula imuni odgovor u ranim i srednjim fazama testova na ljudima, navodi se u radu objavljenom prošle godine uoči stručne recenzije.

Kina, koja ubrzava napore za vakcinaciju svog stanovništva protiv COVID-a 19, do sada je primijenila gotovo 65 miliona doza.

Zemlja tek treba da odobri vakcinu koju su razvile strane kompanije.

Izvor: Agencije