EU pokreće postupak protiv Londona zbog kršenja Protokola o Sjevernoj Irskoj

Evropska komisija je odlučila započeti postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja sporazuma o razdruživanju.

Šefčovič izražava nadu da se spor može riješiti 'na Zajedničkom odboru bez posezanja za pravnim sredstvima' (EPA)

Evropska komisija je u ponedjeljak odlučila započeti postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja sporazuma o razdruživanju nakon što je London najavio da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku.

Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj, prenosi Hina. Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europske tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu irsku.

Bilo je predviđeno da se te kontrole uvedu početkom aprila, a britanska vlada je nedavno najavila da se to odgađa do 1. novembra.

“Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno su dogovorili Protokol i dužni su ga zajedno provoditi. Jednostrane odluke i britansko kršenje međunarodnih obveza poništava samu svrhu protokola i podriva međusobno povjerenje”, izjavio je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič, koji je i supredsjedatelj Zajedničkog odbora zaduženog za nadzor provedbe sporazuma o razdruživanju.

Koraci u postupku

Postupak zbog kršenja sporazuma pokrenut je slanjem pisma upozorenja. Ujedinjeno Kraljevstvo sada ima mjesec dana da odgovori na to pismo, u suprotnom može uslijediti drugi korak, slanje obrazloženog mišljenja, što je zadnji korak prije upućivanja na Sud Evropske unije.

Šefčovič izražava nadu da se ovaj spor može riješiti “na Zajedničkom odboru bez posezanja za pravnim sredstvima”, ističući da je jedini način za zaštitu mirovnog sporazuma o Sjevernoj Irskoj poštivanje odredbi Protokola.

Šefčovič je uputio i “političko pismo” britanskom supredsjedatelju Zajedničkog odbora Davidu Frostu u kojem poziva britansku vladu da odustane od najave o odgodi uvođenja carinskih kontrola i započne bilateralne konsultacije s EU-om unutar Zajedničkog odbora “kako bi se u dobroj vjeri problem riješio uzajamnim dogovorom do kraja ovoga mjeseca”.

Ako Ujedinjeno Kraljevstvo odbije započeti bilateralne konsultacije u okviru Zajedničkog odbora, EU može pokrenuti postupak pred Mehanizmom za rješavanje sporova, koji je predviđen sporazumom o razdruživanju.

To može dovesti do arbitražne presude koja bi Velikoj Britaniji nametnula financijsku kaznu, a u slučaju neplaćanja kazne i ustrajanja u nepoštivanju sporazuma, EU može suspendirati svoje obaveze koje proizlaze iz sporazuma o razdruživanju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO