EU će u martu dobiti dodatnih četiri miliona doza Pfizerovog cjepiva

Pfizer i BioNTech isporučit će Evropskoj uniji dodatnih četiri miliona doza svog cjepiva u iduće dvije sedmice za borbu protiv širenja mutiranih varijanti korona virusa.

Pfizer/BioNTech prvo je trebao isporučiti 62 miliona doza u martu, ali se očekuje da će ipak isporučiti 66 miliona (EPA)

Pfizer i BioNTech isporučit će Evropskoj uniji dodatnih četiri miliona doza svog cjepiva u iduće dvije sedmice za borbu protiv širenja mutiranih varijanti korona virusa, objavila je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu.

“Ciljanom upotrebom ondje gdje su najpotrebnije, posebno u pograničnim regijama, ove će doze također pomoći da se osigura ili obnovi slobodno kretanje robe i ljudi”, saopćila je Von der Leyen, prenosi Hina.

Cjepivo zajedničke proizvodnje njemačke i američke farmaceutske kompanije jedno je od tri cjepiva protiv smrtonosne respiratorne bolesti koja je dosad odobrila Evropska unija.

Komisija očekuje da će se ukupno gotovo 100 miliona doza svih odobrenih cjepiva isporučiti bloku do kraja marta.

Pfizer/BioNTech prvo je trebao isporučiti 62 miliona doza u martu, ali se očekuje da će ipak isporučiti 66 miliona.

Povećanje doza

Izvršno tijelo EU-a objavilo je da pregovara o povećanju doza kako bi ih članice mogle koristiti u područjima u kojima se strahuje od širenja zaraznijih varijanti korona virusa.

Austrijski Tirol, Nica i Moselle u Francuskoj, Bolzano u Italiji, dijelovi Bavarske i Saske u Njemačkoj proteklih su sedmica zabilježili nagli porast zaraza i hospitalizacija, istaknula je Komisija.

U nekim slučajevima to je dovelo do ograničenja kretanja u slobodnoj zoni kretanja u EU-u, dodaje se u saopćenju.

“Cjepivo Pfizera i BioNTecha pokazalo se vrlo učinkovitim protiv svih trenutačno poznatih varijanti korona virusa”, ističu iz Komisije.

Izvor: Agencije