Svjedoci protesta u Mijanmaru: Policija ispaljuje hice upozorenja

Dva puta su pucali u znak upozorenja, a zatim su pucali na demonstrante gumenim mecima, kaže jedan od svjedoka.

Demonstranti su u utorak započeli četvrti dan protesta, prkoseći zabrani okupljanja pet ili više ljudi, i prijetnjama vođe puča (AFP)

Policija je u mijanmarskoj prijestolnici Naypyitaw pucala u zrak kako bi rastjerala proteste protiv vladajuće vojske, rekli su svjedoci, dok demonstranti prkose zabrani okupljanja usred ogorčenja cijele države nakon prošlosedmičnog puča.

Jedan svjedok rekao je da su demonstranti bježali dok je oružjem pucano u zrak.

Policija je u početku koristila vodene topove i pokušala gurnuti veliku gomilu natrag. Snimke na društvenim mrežama pokazuju kako ljudi trče uz zvuk pucnjeva u daljini.

“Dva puta su pucali u znak upozorenja, a zatim su pucali [na demonstrante] gumenim mecima”, rekao je neimenovani stanovnik agenciji AFP, dodajući kako je vidio neke ljude ozlijeđene, javlja Al Jazeera English.

Demonstranti su u utorak započeli četvrti dan protesta, prkoseći zabrani okupljanja pet ili više ljudi, i prijetnjama vođe puča generala Minh Aung Lainga koji je rekao da će poduzeti “akcije” protiv velikih skupova.

Vojni puč 1. februara i zatvaranje izabrane civilne čelnice Aung San Suu Kyi izazvao je četiri dana uzastopnih protesta širom južnoazijske zemlje od 53 miliona stanovnika te sve jači pokret građanskog neposluha koji je zahvatio bolnice, škole i vladine urede.

Snimka iz Baga, sjeveroistočno od komercijalnog središta Yangona, takođe pokazuje kako policija koristi vodene topove i sukobljava se s mnoštvom.

Policija je uhapsila najmanje 27 demonstranata u drugom po veličini gradu Mandalayu, uključujući novinara, saopštile su lokalne medijske organizacije.

Polustoljetna vojna vladavina

Neredi su oživjeli sjećanje na gotovo polustoljetnu vojnu vladavinu koja je trajala do 2015.

Obećanja vojnog zapovjednika Min Aung Hlainga u njegovom prvom obraćanju od preuzimanja vlasti u ponedjeljak da će na kraju održati nove izbore izazvala su prezir.

On je ponovio nedokazane optužbe za prevaru na izborima u novembru prošle godine, koje je uvjerljivo osvojila Nacionalna liga za demokraciju (NLD) Suu Kyi.

“Borit ćemo se i dalje”, stoji u izjavi mladog aktiviste i pjesnika Maunga Saungkha u kojoj poziva na oslobođenje političkih zatvorenika i “potpuni krah diktature”, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Aktivisti takođe traže ukidanje ustava koji je vojsci dao veto u parlamentu.

Starija generacija aktivista formirana u krvavo suzbijenim demonstracija 1988. godine pozvala je na nastavak štrajka vladinih radnika još tri sedmice.

Zapadne vlade široko su osudile puč, premda je do sada bilo malo konkretnih akcija za provedbu pritiska na generale.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo je puštanje Suu Kyi i drugih zatvorenika.

Vijeće UN-a za ljudska prava na zahtjev Velike Britanije i Evropske unije održat će u petak posebno zasjedanje na kojem će se raspravljati o krizi.

Izvor: Al Jazeera i agencije