Facebook uvodi oštriju politiku protiv antivaksera tokom pandemije

Facebook ponovo mijenja svoje politike, a kompanija je najavila nekoliko mjera za borbu protiv dezinformacija o vakcinama.

Facebook je saopćio da proširuje svoje napore da ukloni lažne tvrdnje na svojoj platformi i Instagramu o korona virusu, vakcinama protiv COVID-a 19 i i generalno o vakcinama tokom pandemije (EPA)

Facebook ponovo mijenja svoje politike, a kompanija je najavila nekoliko mjera za borbu protiv dezinformacija o vakcinama, uključujući otežavanje pronalaska naloga koji obeshrabruju ljude da se vakcinišu putem pretraga na Instagramu, koji je u vlasništvu Facebooka.

Kako Tanjug prenosi CNN, Facebook je u ponedjeljak saopćio da proširuje svoje napore da ukloni lažne tvrdnje na svojoj platformi i Instagramu o korona virusu, vakcinama protiv COVID-a 19 i i generalno o vakcinama tokom pandemije.

Kompanija je također najavila da će u svom “Informativnom centru COVID-19” početi da objavljuje veze do lokalnih zdravstvenih internet stranica kako bi pomogla korisnicima da utvrde da li ispunjavaju uvjete za vakcinu i kako je mogu dobiti.

Zabrinutost stručnjaka

Najava Facebooka dolazi dan nakon što je CNN Business izvijestio da je Instagram nastavio da istaknuto prikazuje naloge “antivaksera” u svojim rezultatima pretrage, dok je Facebook grupe koje su protiv vakcina i dalje lako pronaći.

Nalazi su izazvali zabrinutost među američkim stručnjacima za javno zdravlje, s obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države usred najvećeg provođenja imunizacije kao dio mjera u suzbijanju pandemije korona virusa, prenosi američka televizijska mreža.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO