Nastavlja se suđenje Netanyahuu za korupciju

Izraelski premijer optužen je za prevaru, zloupotrebu položaja i podmićivanje.

Benjamin Netanyahu je prvi izraelski lider na funkciji kojem se sudi za korupciju (Reuters)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu došao je danas u sud u Jerusalemu da zvanično odgovori na optužbe za korupciju, nekoliko sedmica prije parlamentarnih izbora za koje se nada da će produžiti njegovu 12-godišnju vladavinu.

Netanyahu je prošle godine optužen za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Izraelski premijer se izjasnio da nije kriv.

Izraelci već mjesecima protestuju, tražeći njegovu ostavku i kritikujući odgovor vlade na krizu nastalu zbog pandemije korona virusa.

Demonstranti su se jutros okupili ispred zgrade suda, a u sudnici se moglo čuti kako protestuju, navela je Beta, pozivajući se na AP.

Poriče optužbe

On je optužen da je primao skupe poklone od bogatih prijatelja i nudio usluge moćnim medijskim mogulima u zamjenu za povoljno izvještavanje o sebi i svojoj porodici.

Saslušanje je odgođeno prošlog mjeseca zbog ograničenja javnih okupljanja zbog naglog širenja zaraze korona virusom.

Netanyahu je prvi izraelski lider na funkciji kojem se sudi za korupciju, ali on poriče da je učinio bilo šta loše i tvrdi da je žrtva “lova na vještice” u organizaciji policije i medija.

Odbija se povući i koristi položaj da se suprotstavi kritičarima i pravosudnom sistemu.

Na osnovu izraelskog zakona, ministri u vladi moraju podnijeti ostavku ako su krivično optuženi, ali se to posebno ne odnosi na premijera pod optužnicom.

Netanyahu je premijer od 2009. godine i u posljednje dvije godine uspijevao se održati na vlasti nakon tri runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Suočen sa ponovnim izborima

Vladajuća koalicija raspala se u decembru i sada se Netanyahu suočava sa ponovnim izborima 23. marta, nadajući se pobjedi jer smatra da je izvukao zemlju iz pandemije, zahvaljujući jednoj od najuspješnijih kampanja vakcinacije u svijetu.

On se hvali da je lično osigurao milione doza od farmaceutskih giganata, što je omogućilo Izraelu da vakciniše trećinu svoje populacije od 9,3 miliona.

Premijer Izraela najavljuje da će svi odrasli stanovnici biti vakcinisani do kraja marta.

Međutim, njegova vlada je na udaru kritika zbog odgovora na krizu jer je, između ostalog, nezaposlenost jako porasla.

Od početka epidemije u toj zemlji je zaraženo gotovo 700.000 ljudi, a preminulo ih je 5.121.

Izvor: Agencije