Iran predstavio drugu domaću vakcinu protiv korone

Ministar poljoprivrede rekao je da su ispitivanja vakcine na životinjama započela prije više od devet mjeseci.

Više od 83 miliona stanovnika Irana bori se sa najgorom zarazom korona virusa na Bliskom istoku (Reuters)

Iran je predstavio svoju drugu domaću vakcinu protiv korona virusa i saopštio da je započeo ispitivanja na ljudima, izvijestila je danas iračka državna televizija.

Vakcina Razi COV-Pars, koju je proizveo Institut za istraživanje vakcina i seruma Razi, bit će testirana na 13 osoba u roku od osam dana, i ako ne dođe do ozbiljnih reakcija, bit će testirana na grupama od 20 do 120 ljudi, izjavio je menadžer Instituta Ali Eshaqi, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

On je naveo da je vakcina već testirana na životinjama, uključujući miševe, zečeve, hrčke i majmune.

Ministar poljoprivrede Kazem Khavazi rekao je da su ispitivanja vakcine na životinjama započela prije više od devet mjeseci, a ispitivanja su provedena na oko 500 životinja.

“Testiranje na 25 majmuna također je bio rekord bez presedana i veliki pothvat”, rekao je Khavazi a prenijela državna agencija IRNA.

Ministar zdravlja te zemlje Saeed Namaki rekao je da je vakcina do sada pokazalo vrlo malo nuspojava i da će zaustaviti prenošenje virusa na druge osobe.

Ruska vakcina u Iranu

Iran radi i na proizvodnji zajedničke vakcine sa Kubom.

U međuvremenu, prva pošiljka od 10.000 doza ruske vakcine Sputnik V stigla je u Iran prošle sedmice samo nešto više od sedam dana nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u Moskvi objavio da je vakcina odobrena za hitnu upotrebu u Iranu.

Zvanični Teheran planira da uveze 17 miliona doza vekcine i preko programa COVAX i milione doza iz drugih zemalja.

Ova zemlja sa više od 83 miliona stanovnika bori se sa najgorom zarazom korona virusa na Bliskom istoku.

U Iranu je do sada registrovano 58.469 smrtnih slučajeva od COVID-a 19.

Izvor: Agencije