Kina: Najniži broj zaraženih u više od mjesec dana

Vlasti nastavljaju pozivati na oprez i pokušavaju obeshrabriti putovanja tokom praznika za Kinesku novu godinu, koji počinju 11. februara.

Kineske vlasti prošlog su mjeseca uvele stroge protivepidemijske mjere (EPA)

Kina bilježi najniži broj novih slučajeva zaraze korona virusom u više od mjesec dana, pokazali su službeni podaci objavljeni u petak.

Taj trend daje naznaku da se najnoviji val zaraze smiruje uoči proslave Kineske (Lunarne) nove godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Novih 20 slučajeva zaraze zabilježeno je u Kini 4. februara, što je manje od 30 slučajeva koji su zabilježeni dan prije i najmanji broj dnevno novozaraženih od 31. decembra.

Lokalni prijenos zaraze utvrđen je kod samo šest slučajeva, od kojih se pet dogodilo u sjevernoistočnoj pokrajini Heilongjian i jedan u Šangaju.

Zabilježeno je i 28 novih asimptomatskih slučajeva zaraze, koje Kina, međutim, ne ubraja u potvrđene slučajeve zaraze.

Vlasti drže stroge mjere

Kineske vlasti prošlog su mjeseca uvele stroge protivepidemijske mjere, koje su uključivale zatvaranje, ograničavanje putovanja i masovno testiranje na korona virus nakon što su početkom prošlog mjeseca izbili novi slučajevi zaraze.

Iako trend novozaraženih opada, vlasti nastavljaju pozivati na oprez i pokušavaju obeshrabriti putovanja tokom praznika za Kinesku novu godinu, koji počinju 11. februara.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Kini je 89.669, dok je broj umrlih 4.636.

Izvor: Agencije