J&J zatražio odobrenje svoje vakcine u SAD-u

Radi se o vakcini koje se primjenjuje u jednoj dozi, što bi moglo ubrzati opskrbu vakcina i pojednostaviti američku kampanju vakcinacije.

Tokom 2021. godine Johnson&Johnson planira dostaviti milijardu doza vakcina (Arhiva)

Kompanija Johnson & Johnson potvrdila je da je od američkih zdravstvenih regulatora zatražila odobrenje svoje vakcine protiv korona virusa za hitnu uporabu u SAD-u, dodavši da će u sljedećim sedmicama to zatražiti i u Evropskoj uniji.

Johnson&Johnson je zahtjev za odobrenje vakcine predao američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), nakon što je krajem januara objavljen izvještaj da je njegova vakcina efikasna u sprečavanju zaraze korona virusom u 66 posto slučajeva.

Radi se o vakcini koje se primjenjuje u jednoj dozi, što bi moglo ubrzati opskrbu vakcina i pojednostaviti američku kampanju vakcinisanja.

Za razliku od dvije do sada odobrene vakcine proizvođača Pfizer/BioNTecha i Moderne, vakcina Johnson&Johnsona ne zahtijeva primjenu druge doze i ne treba biti zamrznuto tokom distribucije.

Distribucija moguća u martu

Paul Stoffels, glavni naučnik J&J-a, najavio je prošlog mjeseca kako bi vakcina u distribuciji moglo biti u martu.

“Nakon što dobijemo odobrenje naše COVID-19 vakcine za hitnu uporabu, spremni smo za slanje vakcine”, kazao je on u saopćenju.

Kompanija je najavila da će u sljedećim sedmicama poslati zahtjev za uvjetno odobrenje vakcina protiv korona virusa i Evropskoj agenciji za lijekove (EMA)

Tokom 2021. godine Johnson&Johnson planira dostaviti milijardu doza vakcina.

U kliničkom ispitivanju vakcine te kompanije sudjelovalo je gotovo 44.000 ispitanika, a ispitivanje je provedeno u šest zemalja.

Postotak efkikasnosti vakcine u sprečavanju zaraze korona virusom razlikuje se – u SAD-u se vakcina pokazala efikasna u 72 posto slučajeva, u Latinskoj Americi u 66 posto, a u Južnoj Afiric u 57 posto slučajeva.

Vakcina koristi virus prehlade

Vakcine proizvođača Pfizen/BioNTech i Moderne pokazala su efikasnost u 95 posto slučajeva, međutim, njihova ispitivanja provedena su uglavnom u SAD-u, i to prije pojave novih sojeva virusa.

U ispitivanju prevencije težih oblika bolesti uzrokovane zarazom korona virusom, vakcina Johnson&Johnsona pokazala se efikasnom u 85 posto slučajeva u svim zemljama u kojima se provelo ispitivanje.

Vakcina J&J-a koristi virus obične prehlade, poznat kao adenovirus tip 26, kako bi u tijelo unijelo proteine korona virusa i izazvalo imunološku reakciju, dok dvije druge vakcine koriste novu tehnologiju poznatu pod nazivom mRNa, zbog koje ih je potrebno držati u zamrzivačima.

Izvor: Agencije