Počelo novo suđenje Navalnom, optužen za klevetu

Ruskom opozicionaru u ovom slučaju se sudi za širenje ‘uvredljivih’ informacija te mu prijeti novčana kazna do pet godina zatvora.

Evropska unija i veliki dio međunarodne zajednice osudili su hapšenje Alekseja Navaljnog (EPA)
Evropska unija i veliki dio međunarodne zajednice osudili su hapšenje Alekseja Navaljnog (EPA)

U Rusiji je počelo suđenje za klevetu opozicionaru Alekseju Navalnom, koji je 2. februara osuđen na 32 mjeseca zatvora zbog kršenja ranije uslovne kazne, dok je bio na liječenju u Njemačkoj poslije trovanja nervnim agensom novičok.

Sud će se osvrnuti na optužbu protiv Navalnog za širenje “uvredljivih” informacija protiv veterana koji je podržao ustavni referendum, kojim su povećana ovlaštenja predsjednika Vladimira Putina, prenosi Beta.

Kako su ranije prenijele svjetske agencije, Navalnom u ovom slučaju prijeti novčana kazna te do pet godina zatvora.

EU traži oslobađanje Navaljnog i demonstranata

Današnje suđenje bit će održano dok u Moskvi boravi visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Borrell bi se u perak trebao sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Evropska unija i veliki dio međunarodne zajednice osudili su hapšenje Navaljnog i zatražili njegovo puštanje na slobodu.

Zatraženo je i puštanje na slobodu demonstranata uhapšenih tokom protesta održanih širom Rusije u znak podrške protivniku Kremlja.

Izvor: Agencije

Povezane

Pristaše opozicionog prvaka Navaljnog izašli su na ulice u Sibiru i na ruskom dalekom istoku u nedjelju drugi uzastopni vikend unatoč akcijama protiv njegovih saveznika i upozorenjima policije.

31 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO