UN najavljuje globalni pritisak na mijanmarsku vojsku

Mijanmarska vojska uhapsila je Aung San Suu Kyi i druge političare, predala vlast generalu Min Aung Hlaingu i proglasila vanredno stanje na godinu dana.

Mijanmarska policija je podigla optužnicu protiv svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres obećao je mobilizirati dovoljno globalnog pritiska na mijanmarsku vojsku kako bi se “osiguralo da puč ne uspije”, dok Vijeće sigurnosti UN-a nastoji ispregovarati zajedničku izjavu o krizi u toj zemlji.

Mijanmarska vojska uhapsila je u ponedjeljak čelnicu zemlje Aung San Suu Kyi i druge političare, predala vlast šefu vojske, generalu Min Aungu Hlaingu, i proglasila vanredno stanje na godinu dana, prenosi Hina.

“Učinit ćemo sve što možemo kako bismo mobilizirali sve ključne aktere i međunarodnu zajednicu da izvrše dovoljan pritisak na Mijanmar i osiguramo da ovaj puč ne uspije”, rekao je Guterres za Washington Post.

Krivična prijava protiv Suu Kyi

Vojni puč prekinuo je dugu demokratsku tranziciju Mijanmara.

U nacrtu izjave, koji je pogurala Velika Britanija na raspravi 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, zemlje su osudile vojni puč i pozvale vojsku da poštuje vladavinu prava, ljudska prava i odmah oslobodi sve uhapšene.

No, takve izjave moraju se usaglasiti konsenzusom i diplomate vjeruju da će se morati ublažiti kako bi dobila podršku Kine i Rusije, koje su tradicionalno štitile Mijanmar u Vijeću sigurnosti UN-a.

Mijanmarska policija u srijedu je podnijela krivičnu prijavu protiv Suu Kyi za ilegalni uvoz komunikacijske opreme i zbog istrage će biti zadržana u pritvoru do 15. februara.

“Ako Aung San Suu Kyi možemo za nešto optužiti, to je onda za to što je bila prebliska s vojskom, što je previše štitila vojsku, konkretno vezano uz dramatičnu ofanzivu vojske protiv Rohinja”, rekao je Gutteres.

Guterres i zapadne zemlje optužuju mijanmarsku vojsku za etničko čišćenje Rohinja, što vojska odbacuje.

Šef UN-a rekao je da se moraju osloboditi svi uhapšeni i da se mora vratiti ustavni poredak.

Facebook blokiran do 7. februara

“Nadam se da će biti moguće uvjeriti vojsku u Mijanmaru da ovo nije način vođenja države i da to nije put prema naprijed”, dodao je.

Ministarstvo komunikacija i informacija objavilo je u četvrtak da će pristup Facebooku, koji koristi polovina od oko 53 miliona stanovnika, biti blokiran do 7. februara radi “stabilnosti”.

Vojska je već u utorak upozorila na glasine na društvenim mrežama koje bi mogle potaknuti nerede i uzrokovati nestabilnost.

UN je ranije objavio da je govor mržnje na Facebooku odigrao ključnu ulogu u poticanju nasilja u Mijanmaru.

Glasnogovornica Facebooka rekla je da su počeli uklanjati sadržaj koji hvali ili podržava vojni puč.

Izvor: Agencije