Sankcije Mijanmaru prioritet Washingtona

Administracija SAD-a, prema zakonu, mora obustaviti vojnu pomoć zemljama za koje službeno potvrdi da se u njima dogodio puč.

Američka administracija je ranije osudila puč u Mijanmaru (EPA)

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je kako Sjedinjene Američke Države pomno razmatraju pitanje ponovnog uvođenja sankcija Mijanmaru, gdje je vojska izvela puč, te da će svoje odluke objaviti za kratko vrijeme.

Psaki je na redovnoj konferenciji za novinare naglasila kako su procjene po tom pitanju u toku i da je administracija predsjednika Joea Bidena blizu poduzimanja mjera, prenosi Anadolija.

“Trenutno ne mogu reći konkretan raspored, ali to je naš prioritet. Brzo procjenjujemo moguće sankcije i koje korake možemo poduzeti“, poručila je.

U ranijem saopćenju američkog State Departmenta službeno je navedeno da je postupak u Mijanmaru bio “vojni puč“.

Prema američkom zakonu, administracija mora obustaviti vojnu pomoć zemljama za koje službeno potvrdi da se u njima dogodio puč.

Dominacija NLD-a u Parlamentu

Američka administracija je ranije osudila puč u Mijanmaru.

“Pritvor Aung San Suu Chii i drugih civilnih zvaničnika u Mijanmaru te proglašenje nacionalnog ratnog stanja direktan je napad na mijanmarski prelaz na demokratiju i vladavinu zakona“, poručio je Biden.

Mijanmarska vojska, službeno poznata kao Tatmadaw, proglasila je u ponedjeljak vanredno stanje, nekoliko sati nakon pritvaranja čelnice zemlje Suu Kyi i ostalih vodećih članova vladajuće stranke Nacionalne lige za demokratiju (NLD).

Vojni udar se dogodio nekoliko sati prije prvog zasjedanja novog saziva Parlamenta, sazvanog nakon izbora u novembru prošle godine, na kojima je stranka NLD ostvarila pobjedu.

Vojska tvrdi da je puč izveden zbog “izborne prevare“ na biralištima, što je, kako je saopćeno, rezultiralo dominacijom NLD-a u Parlamentu.

Izvor: Agencije