Preminuo doktor koji je liječio Navalnog u Rusiji

Bolnica iz Omska nije navela uzrok smrti 55-godišnjeg ljekara.

Navalni je u utorak osuđen na tri i po godine zatvora zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu (EPA)

Sergej Maksimišin, zamjenik glavnog ljekara bolnice u ruskom gradu Omsku, u kojoj je lider opozicije Aleksej Navalni liječen odmah nakon što je navodno otrovan, preminuo je danas, saopštila je bolnica.

Maksimišin, koji je bio zamjenik glavnog ljekara omske bolnice za hitne slučajeve, preminuo je u 55. godini, navela je bolnica, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

U saopštenju se ne spominje uzrok smrti.

Navalni je prvobitno primljen u jedinicu za akutno trovanje omske hitne bolnice 20. avgusta, nakon što mu je pozlilo u avionu koji je krenuo ka Moskvi.

U vrijeme hospitalizacije Navalnog, Makimišin nije održao nikakve brifinge za štampu, dodaje američka televizijska mreža.

Kao zamjenik glavnog ljekara u bolnici za anesteziologiju i reanimaciju, bio je jedan od najstarijih ljekara u bolnici.

Leonid Volkov, saradnik Navalnog, potvrdio je da je Maksimišin bio zadužen za liječenje opozicionog lidera.

‘Loš zdravstveni sistem’

„Sergej Maksimišin je bio šef odjeljenja koje je liječilo Alekseja Navalnog i bio zadužen za njegovo liječenje – posebno za njegovu medicinski izazvanu komu“, rekao je Volkov za CNN.

On je dodao da je Maksimišin znao više od bilo koga o stanju Navalnog i da zbog toga ne može odbaciti mogućnost da njegova smrt nije nastupila prirodnim putem.

„Međutim, ruski zdravstveni sistem je veoma loš i nije rijetko da ljekari njegovih godina iznenada umru. Sumnjam da će biti provedena neka istraga o njegovoj smrti”, dodao je Volkov.

Navalni je iz bolnice u Omsku evakuisan u Njemačku, gdje je liječen pet mjeseci.

Njemački, kao i liječnici iz još nekoliko zapadnih zemalja, tvrde da je otrovan nervim agensom novičokom.

Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin, čiji je Navalni najveći protivnik, negiraju umiješanost.

Po oporavku, Navalni se vratio u Rusiju, gdje je uhapšen, a prije dva dana je osuđen na tri i po godine zatvora zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu.

Izvor: Agencije