Politico: Biden prebacuje fokus sa Bliskog Istoka na Aziju

Reorganizacija osoblja za nacionalnu sigurnost u upravama smanjila je tim za Bliski istok, a povećala onaj za Aziju.

Portal navodi da Joe Biden ide prema tome da se fokus usmjeri na Aziju, ali da to neće otvoreno izjavljivati (Getty)

Američki portal Politico navodi da je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji Joea Bidena, nedavno reorganizirao osoblje za nacionalnu sigurnost u upravama za Bliski istok i Aziju, što je dovelo do smanjivanja tima posvećenog Bliskom Istoku i povećanja broja osoblja u jedinici zaduženoj za koordinaciju američke politike u Aziji.

Prema izvještaju koji je portal objavio pod naslovom “Bijela kuća sa bliskoistočnih ćorsokaka prelazi na sučeljavanje s Kinom”, ovaj potez, koji prethodno nije bio najavljen, ukazuje da će nova administracija dati prednost Aziji u svojim vanjskopolitičkim inicijativama.

Izazovi natjecanja s Kinom i Rusijom

Također, odražava sve veću zabrinutost američkih političkih krugova zbog snage Pekinga u kontekstu brzog uspona Kine u posljednja dva desetljeća.

Portal navodi da Biden ide prema tome da se fokus usmjeri na Aziju, ali da to neće otvoreno izjavljivati.

Promjene su, zapravo, preokrenule strukturu nacionalne sigurnosne agencije iz vremena administracije Baracka Obame, gdje je Uprava za Bliski istok bila mnogo veća nego sada, a portfeljem Azije je upravljala nekolicina mlađih zaposlenika.

Prema sadašnjim i bivšim dužnosnicima američke Agencije za nacionalnu sigurnost, prioriteti su se sada promijenili, jer Biden i njegov tim vjeruju da će najveći sigurnosni izazovi proizaći iz natjecanja između takozvanih velikih sila i Sjedinjenih Američkih Država, tačnije Kine i Rusije, pa će administracija u skladu s tim preusmjeriti svoje resurse.

Portal je citirao riječi bivšeg dužnosnika Obamine administracije, ne navodeći njegovo ime, koji kaže: “S obzirom na strukturu osoblja Agencije za nacionalnu sigurnost, mislim da se oni namjeravaju držati svojih utvrđenih prioriteta, umjesto petljanja na Bliski istok.”

Dostupnost domaćih energetskih izvora

Karim Sadjadpour, stručnjak za Bliski istok iz Zadužbine Carnegie za međunarodni mir, vjeruje da “prebacivanje političkih resursa sa Bliskog istoka u Aziju odražava ekonomsku stvarnost Amerike”.

Sadjadpour ističe da su politike koje se tiču Azije direktno povezane s američkim poljoprivrednicima, korporacijama i tehnološkim kompanijama, za razliku od politika vezanih uz Bliski istok, posebno imajući u vidu dostupnost domaćih energetskih izvora u Americi.

Istaknuo je da se podrška javnosti američkoj politici na Bliskom istoku smanjila nakon dva bolna desetljeća u Iraku i Afganistanu.

Izvor: Agencije