Kanada ‘Proud Boyse’ stavila na listu terorističkih grupa

Desna skupina predstavlja aktivnu sigurnosnu prijetnju, a igrala je ključnu ulogu u prošlomjesečnom napadu na američki Capitol.

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv nekoliko članova skupine (EPA)

Kanada je stavila radikalno desnu skupinu “Proud Boys” na popis terorističkih grupa, rekavši da ona predstavlja aktivnu sigurnosnu prijetnju i da je igrala ključnu ulogu u prošlomjesečnom napadu na američki Capitol, kada je poginulo pet ljudi.

Iako “Proud Boys” nisu nikada organizirali nikakav napad u Kanadi, ministar za javnu sigurnost Bill Blair rekao je da su obavještajne službe za unutrašnju sigurnost pojačano zabrinute zbog te skupine, prenosi Hina.

Neredi na Capitol Hillu

“Došlo je do ozbiljne i zabrinjavajuće eskalacije nasilja – ne samo verbalnog, nego i aktivnosti i planiranja – i to je razlog zbog kojeg smo odgovorili na ovaj način”, kazao je Blair novinarima, ali nije dao nikakvih dodatnih pojedinosti.

Bilo koja osoba koja pripada skupini može sada dobiti zabranu ulaska u Kanadu.

Osnivač skupine Gavin McInnes je Kanađanin koji živi u SAD-u.

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv nekoliko članova skupine u vezi s napadom 6. januara u Washingtonu.

Ottawa je dodala još 12 skupina na teroristički popis – tri neonacističke, osam organizacija koje se povezuje s mrežom Al-Kaida i oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL), kao i kašmirsku skupinu Hizbul Mujhidin.

Prihvatila ulične borbe

Blair je rekao da kanadske obavještajne agencije mjesecima, a u nekim slučajevima i godinama, rade kako bi prikupile dokaze potrebne da bi se neka skupina stavila na teroristički popis.

“Kanada neće tolerirati ideološki, vjerski ili politički motivirano nasilje”, kazao je Blair.

Formirana 2016. godine, skupina “Proud Boys” počela je kao organizacija koja protedsgtira zbog političke korektnosti, a izrasla je u grupu koja je prigrlila ulične borbe.

Izvor: Agencije