ICC osudio bivšeg zapovjednika iz Ugande za ratne zločine

Bivšeg maloljetnog borca, a kasnije zapovjednika LRA Dominica Ongwena osudio je Međunarodni krivični sud sa sjedištem u Hagu.

Dominic Ongwen bi mogao biti doživotno zatvoren (Reuters)

Međunarodni krivični sud (ICC) osudio je bivšeg maloljetnog borca, a kasnije zapovjednika Lord's Resistance Army (LRA) za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Sud sa sjedištem u Hagu je 45-godišnjeg Dominica Ongwena proglasio krivim za zločine, među kojimu se ubistva, seksualna eksploatacija, otmica djece, mučenje i pljačka izvršenu na početku 2000-ih.

Ongwen je, takođe, prva osoba osuđena za zločin prinudne trudnoće.

“Ne postoji osnova koja isključuje kriminalnu odgovornost Dominica Ongwena. Njegova je krivica dokazana izvan svake razumne sumnje”, rekao je sudija Bertram Schmitt čitajući presudu.

Ongwen bi mogao dobiti kaznu doživotnog zatvora, iako će sudije naknadno donijeti presudu.

‘Moralno najsloženiji slučaj ICC-a’

Njegovi advokati zatražili su oslobađajuću presudu.

Ovo je prvi slučaj na sudu u Hagu koji uključuje navodnog počinitelja i žrtvu istih ratnih zločina, jer je LRA otela Ongwena dok je bio dijete.

Schmitt kaže da bi se to što je Ongwen oteto dijete pretvoreno u borca možda trebalo razmotriti u fazi izricanja presude.

No, jasno je rekao: “U ovom slučaju radi se o zločinima koje je Dominic Ongwen počinio kao potpuno odgovorna odrasla osoba, kao zapovjednik LRA od sredine do kasnih 20-ih godina.”

Reporterka Al Jazeere Stephen Vaessen je, izvještavajući iz Haga, kazala da je slučaj Ongwen “moralno najsloženiji” slučaj ICC-a.

Može li bivše djete vojnik biti odgovorno?

“Glavno pitanje je može li bivše djete vojnik biti odgovorno za zločin koji je počinio? A zločini su brojni. ICC još nije vidio takav popis ratnih zločina”, rekla je.

“[Ali] odbrana je uvijek govorila da je mentalno nestabilan, da je indoktriniran te da nikada nije imao mogućnost da postane savjestan.”

Kristof Titeca, predavač na Univerzitetu u Antwerpenu i vještak na suđenju Ogwenu, kaže da je slučaj otvorio “ogromnu sivu zonu, koju je teško utvrditi u međunarodnom pravu, a koja razmišlja u kontekstu žrtve i počinitelja”.

“Ogromna je dilema između strukture i agencije”, rekao je Titeta za Al Jazeeru.

Pod vodstvom odbjeglog pobunjenika Josepha Konyja, LRA je gotovo dva desetljeća terorizirala stanovnike Ugande, dok se borila s vladom predsjednika Yowerija Musevenija iz baza na sjeveru zemlje u današnjem Južnom Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo i Centralnoj Afričkoj Republici.

Ubijeno više od 100.000 ljudi

Vlada Ugande je 2004. godine sukob s LRA-om prijavila ICC-u, prvom stalnom sudu na svijetu za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Ujedinjeni narodi kažu da je LRA ubila više od 100.000 ljudi i otela oko 60.000 djece tokom kampanje nasilja, koja je završila 2005. godine, kada je vojska uspjela rasturiti naoružanu grupu, čiji su se članovi razbježali širom centralne Afrike.

Human Rights Watch (HRW) je izjavio kako je četvrtak dan kada će žrtve ove naoružane grupe konačno dočekati pravdu.

Ovo je prvi put da je neki sud osudio pripadnika LRA bilo gdje u svijetu, rekli su iz ove organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije