Kina će osigurati 10 miliona doza vakcina za COVAX

Kompanije Sinovac Biotech, China National Pharmaceutical Group i CanSino Biologics su spremne pridružiti se programu za nabavku vakcina.

Nekoliko država već provodi program vakcinisanja Sinopharma i Sinovaca (Arhiva)

Kina planira osigurati 10 miliona doza vakcina protiv COVID-19 za globalnu inicijativu za distribuciju vakcina COVAX, pošto su se tri kineske kompanije prijavile inicijativi za odobrenje, saopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu.

Projekt COVAX, koji podržavaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i GAVI, globalni savez za vakcinu i imunizaciju, trebali bi u februaru početi s provedbom programa vakcinisanja u državama s niskim i srednjim dohotkom sa dvije do tri milijarde doza, za koje se očekuje da će biti isporučene ove godine.

WHO razmatra prijave

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u januaru da su se kompanije Sinovac Biotech, China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i CanSino Biologics prijavile da se pridruže programu.

Wang Wenbin, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, najavio je plan opskrbe na redovnom brifingu za medije u srijedu, ne ulazeći u detalje.

WHO, koja razmatra prijave, mogao bi donijeti odluku o vakcinama Sinopharma i Sinovaca najranije u martu, prema internom dokumentu COVAX-a, prenosi Reuters.

Nekoliko država, uključujući Brazil, Indoneziju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate, već provodi program vakcinisanja Sinopharmovom i Sinovacovom vakcinom.

Bez podataka o efikasnosti

Vakcina CanSino Biologicsa odobrena je za upotrebu u kineskoj vojsci.

Ni jedna od tri kompanije još nije objavila javnosti detaljne podatke o efikasnosti svojih vakcina.

Ograničeni rani pristup vakcinama koje su razvili proizvođači lijekova zapadnih zemalja ponukao je mnoge države u razvoju da se prijave za kineske vakcine.

Izvor: Agencije