Ubijeno najmanje 18 demonstranta u razbijanju protesta u Mijanmaru

Hunta je tokom vikenda pojačala upotrebu sile protiv masovnih protesta na kojima se zahtijeva predaja vlasti i puštanje na slobodu civilne čelnice Aung San Suu Kyi.

Veći broj pripadnika sigurnosnih snaga ponovo je mobiliziran u nedjelju ujutro da rastjera demonstrante (EPA)
Veći broj pripadnika sigurnosnih snaga ponovo je mobiliziran u nedjelju ujutro da rastjera demonstrante (EPA)

Mijanmarske sigurnosne snage u nedjelju nasilno rastjeruju skupove širom zemlje organizirane protiv vojnog puča, a ubijeno je najmanje 18 demonstranta, dok ih je najmanje 30 povrijeđeno.

Hunta je tokom vikenda pojačala upotrebu sile protiv masovnih protesta na kojima se zahtijeva predaja vlasti i puštanje na slobodu civilne čelnice Aung San Suu Kyi, prenijela je Hina.

Policija i vojnici proteklih su sedmica već ispaljivali gumene metke, suzavac i vodene topove na pdemonstrante u pokušaju da suzbiju građanski neposluh, a u nekim izoliranim slučajevima su pucali pravom municijom.

Veći broj pripadnika sigurnosnih snaga ponovo je mobiliziran u nedjelju ujutro da rastjera demonstrante koji su se okupili u nekoliko dijelova zemlje. Odazvali su se pozivu upućenom preko društvenih mreža te su preplavili ulice.

Snage sigurnosti ubile su trojicu muškaraca, a najmanje 20 ranile gušeći proteste na skupu u južnom obalnom središtu Daweiju, prema izvještaju dobrovoljnog medicinskog osoblja i lokalnih medija.

Liječnik Pyae Zaw Hein rekao je za AFP da bi moglo biti i više ranjenih.

U trgovačkom središtu Yangonu policajci i vojnici počeli su rastjerivati okupljeno mnoštvo u središtu grada nekoliko minuta prije predviđenog početka dnevnog protesta, ali nije jasno jesu li pucali pravim mecima.

“Policija je počela pucati upravo kad smo stigli”, rekla je Amy Kyaw, 29-godišnja učiteljica u osnovnoj školi u središtu Yangona.

“Nisu nas prije toga upozorili. Neke su ranili, a neki se učitelji i dalje skrivaju u susjednim kućama.”

Prijenosi uživo na društvenim mrežama pokazali su da sigurnosne snage koriste suzavac kako bi rastjerale mnoštvo okupljeno u Yangonu, kao i vodene topove sjevernije u Mandalayu, kulturnom središtu zemlje.

Nemiri traju sedmicama

Od vojnog preuzimanja vlasti 1. veljače, Mjanmar potresaju masovni prosvjedi i kampanja građanskog neposluha koja je potaknula državne službenike da obustave rad.

Nedjeljno gušenje prosvjeda slijedilo je nakon sličnog vala nasilnih akcija protiv ogorčenih, no uglavnom mirnih skupova protiv vojnog puča širom zemlje dan ranije.

Privedeno je nekoliko novinara koji su dokumentirali subotnje napade snaga sigurnosti, uključujući fotografa Associated Pressa u Yangonu.

U blizini glavnoga gradskog univerziteta, policija je ispalila nekoliko šok granata kako bi rastjerala mnoštvo u žarištu protesta.

Prema udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, uhapšeno je, optuženo ili osuđeno više od 850 ljudi.

Međutim i očekivalo se da će napadi tokom vikenda dramatično povećati taj broj, a državni je list samo u subotu izvijestio o 479 hapšenja.

Međunarodna osuda puča bila je žestoka, a Sjedinjene Države, Evropska unija i druge velike sile osudile su nasilje nad demonstrantima i traže da hunta preda vlast.

Suu Kyi nije viđena u javnosti otkako je privedena tokom racija pred zoru u glavnom gradu Naypyidawu, kada je puč počeo.

‘Svašta se može dogoditi’

Ona bi se u ponedjeljak trebala na sudu suočiti s nejasnim optužbama za posjedovanje neregistriranih voki-tokija i kršenje mjera ograničenja javnog okupljanja zbog korona virusa.

No, njezin advokat Khin Maung Zaw rekao je za AFP da se još uvijek ne može sastati s njom.

“Kao advokat vjerujem u sud i … pošteno suđenje”, rekao je. “Ali u ovom razdoblju svašta se može dogoditi.”

Državni mediji objavili su kasno u subotu da su vlasti smijenile mijanmarskog ambasadora pri Ujedinjenim narodima, koji je u ime svrgnute civilne vlade Mijanmara uputio strastvenu molbu za pomoć.

“Potrebna nam je… najjača moguća akcija međunarodne zajednice kako bismo odmah zaustavili vojsku”, rekao je Kyaw Moe Tun Generalnoj skupštini u New Yorku.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da tom tijelu nije ništa rečeno o smjeni diplomata te da Kyaw Moe Tun zasad ostaje predstavnik Mijanmara.

Najmanje je petero ljudi izgubilo život nakon puča – četvero od ozljeda zadobivenih u protestima protiv vojnog puča.

Vojska je priopćila da je u gušenju protesta smrtno stradao i jedan vojnik.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO