WHO: Dogovori bogatih zemalja ugrožavaju COVAX

Svjetska zdravstvena organizacija već dugo poziva bogate zemlje da osiguraju pravičnu podjelu vakcina protiv COVID-19.

Zemlje još uvijek postižu dogovore koji će ugroziti snabdijevanje COVAX-a, poručuju iz WHO-a (EPA)

Zemlje koje pokušavaju nabaviti sopstvene doze vakcine sklapaju ugovore s kompanijama za lijekove koji ugrožavaju snabdijevanje globalnog programa COVAX za siromašne i zemlje sa srednjim prihodima, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Zemlje još uvijek postižu dogovore koji će ugroziti snabdijevanje COVAX-a, bez sumnje”, rekao je visoki savjetnik WHO-a Bruce Aylward, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Poziv na pravičnu podjelu vakcina

Svjetska zdravstvena organizacija, jedan od lidera programa COVAX za osiguravanje vakcina siromašnim zemljama, već dugo poziva bogate zemlje da osiguraju pravičnu podjelu vakcina.

“Postigli smo veliki napredak. Ali, taj napredak je krhak. Moramo ubrzati isporuku i distribuciju COVID-19 vakcina, a to ne možemo uraditi ako se neke zemlje nastave obraćati proizvođačima koji proizvode vakcine na koje COVAX računa”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Također je pozvao zemlje da se odreknu pravila o intelektualnoj svojini, kako bi omogućile drugim zemljama da brže prave vakcine.

Izvor: Agencije