UN kritizira sistematsku represiju u Bjelorusiji

Zabrinjava me to što su novinari i aktivisti za ljudska prava sve više meta, kako na institucionalnom tako i na ličnom planu, kaže Michelle Bachelet.

Michelle Bachelet je podsjetila da je 9. februara 246 osoba osuđeno na kazne zatvora zbog političkih motiva (EPA)

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet kritizirala je nastavak sistematske represije u Bjelorusiji, izrazivši posebno zabrinutost zbog planova za strožije kažnjavanje mirnih demonstranata.

“Zabrinjava me to što su novinari i aktivisti za ljudska prava sve više meta, kako na institucionalnom, tako i na ličnom planu”, kazala je ona u videoobraćanju snimljenom pred Vijećem za ljudska prava.

Podsjetila je da su prošle sedmice bjeloruske snage reda pretražile domove novinara i aktivista za ljudska prava te nekih njihovih organizacija, u sklopu “kaznenih istraga zbog masovnih nereda”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Dana 9. februara 246 osoba osuđeno je na kazne zatvora zbog političkih motiva, dodala je.

‘Osigurati poštivanje ljudskih prava’

Bjeloruski režim od prošle godine vrši represiju nad protestnim pokretom koji je nastao nakon kontroverznog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine.

“Za budućnost zemlje od ključne je važnosti da se osigura poštivanje ljudskih prava i što veća sloboda izražavanja”, kazala je Bachelet, pozivajući da se pusti na slobodu sve mirne demonstrante i provede istraga o optužbama za kršenje ljudskih prava, kako bi odgovorni odgovarali.

Zatražila je i da se odmah obustavi policijsko uznemiravanje i zastrašivanje civilnog društva i novinara.

Njen izvještaj predlaže zakonodavne reforme kako bi se osigurali pravedni i neovisni sudski procesi.

Izvor: Agencije