Pakistan i Indija dogovorili prekid vatre u Kašmiru

Dogovor predstavlja rijetki znak otopljavanja odnosa između južnoazijskih susjeda.

Kašmir
Prošlog ljeta, Indija i Pakistan su učestalo razmijenjivali prekograničnu vatru (Reuters)

Vojne snage Pakistana i Indije dogovorile su prekid vatre na spornom razgraničenju između dvije zemlje u regiji Kašmir, gdje je razmjena vatre u posljednjih nekoliko mjeseci bila učestala, nerijetko i sa žrtvama među lokalnim stanovništvom.

„U interesu postizanja obostrano korisnog i održivog mira duž granice, dvije strane su dogovorile da rješavaju ključna pitanja, koja imaju tendenciju narušavanja mira i vođenja ka nasilju“, rečeno je u zajedničkom saopštenju.

Ovaj dogovor predstavlja rijetki znak otopljavanja odnosa između južnoazijskih susjeda.

„Obje strane pristale su na striktno nadgledanje svih sporazuma i prekida vatre duž linije kontrole i ostalih sektora. To stupa na snagu od ponoći (u petak)“, kaže se u izjavi pakistanske vojske.

‘Olakšanje za civile’

Dvije nuklearne sile dogovorile su 2003. godine prekid vatre duž linije kontrole, de facto granice u Kašmiru, ali se sporazum krši.

Zvaničnik iz New Delhija rekao je da je novi dogovor usmjeren na olakšanje situacije civilima koji žive u regiji Kašmira u blizini granice, koji se često nalaze u zoni vatre.

„Gajimo oprezan optimizam da će se nivo nasilja i tenzija duž razgraničenja spustiti“, rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan, tvrdi Reuters.

Prošlog ljeta, Indija i Pakistan su razmjenjivali prekograničnu vatru, najučestalije u posljednje dvije godine.

Izvor: Agencije