Pakistan i Indija dogovorili prekid vatre u Kašmiru

Dogovor predstavlja rijetki znak otopljavanja odnosa između južnoazijskih susjeda.

Prošlog ljeta, Indija i Pakistan su učestalo razmijenjivali prekograničnu vatru (Reuters)
Prošlog ljeta, Indija i Pakistan su učestalo razmijenjivali prekograničnu vatru (Reuters)

Vojne snage Pakistana i Indije dogovorile su prekid vatre na spornom razgraničenju između dvije zemlje u regiji Kašmir, gdje je razmjena vatre u posljednjih nekoliko mjeseci bila učestala, nerijetko i sa žrtvama među lokalnim stanovništvom.

„U interesu postizanja obostrano korisnog i održivog mira duž granice, dvije strane su dogovorile da rješavaju ključna pitanja, koja imaju tendenciju narušavanja mira i vođenja ka nasilju“, rečeno je u zajedničkom saopštenju.

Ovaj dogovor predstavlja rijetki znak otopljavanja odnosa između južnoazijskih susjeda.

„Obje strane pristale su na striktno nadgledanje svih sporazuma i prekida vatre duž linije kontrole i ostalih sektora. To stupa na snagu od ponoći (u petak)“, kaže se u izjavi pakistanske vojske.

‘Olakšanje za civile’

Dvije nuklearne sile dogovorile su 2003. godine prekid vatre duž linije kontrole, de facto granice u Kašmiru, ali se sporazum krši.

Zvaničnik iz New Delhija rekao je da je novi dogovor usmjeren na olakšanje situacije civilima koji žive u regiji Kašmira u blizini granice, koji se često nalaze u zoni vatre.

„Gajimo oprezan optimizam da će se nivo nasilja i tenzija duž razgraničenja spustiti“, rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan, tvrdi Reuters.

Prošlog ljeta, Indija i Pakistan su razmjenjivali prekograničnu vatru, najučestalije u posljednje dvije godine.

Izvor : Agencije

Povezane

Desetine hiljada stanovnika Džamua i Kašmira, kojima upravlja Indija, dobile su prebivalište u tom regionu. Odluka izaziva zabrinutost jer bi time mogla da bude promijenjena demografska slika područja koje je nekad bilo jedina indijska država sa muslimanskom većinom. Prošlog augusta New Delhi je ukinuo autonomiju regije i onemogućio osobama iz drugih država da se tamo […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO