Callamard: Američki izvještaj o ubistvu Khashoggija je ključan za pravdu

Bijela kuća tvrdi da će povjerljivi izvještaj o ubistvu iz oktobra 2018. biti objavljen ‘uskoro’.

Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine (AP)

Izvještaj američkih obavještajaca o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, čija se objava iščekuje, ključni je korak u potrazi za pravdom za ubijenog kolumnistu Washington Posta, rekla je Agnes Callamard, vodeći ekspert Ujedinjenih nacija.

Callamard, izvjestiteljica UN-a za vansudska ubistva rekla je da očekuje da izvještaj Ureda direktora nacionalne obavještajne službe (DNI) pruži uvid u informacije o tome ko je odgovoran za ubistvo iz oktobra 2018. godine.

„Kada bude više dokaza, ostatku svijeta bit će ih nemoguće ignorisati informacije, kakve god da budu“, rekla je Callamard u srijedu kasno navečer tokom diskusije na Univerzitetu Columbia.

Khashoggi, ugledni kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je išao po dokumente potrebne za vjenčanje.

Njegovo ubistvo izazvalo je šok širom svijeta i glasne reakcije organizacija za ljudska prava i slobodu medija, eksperata kao i UN-a, koji su zahtijevali odgovornost za taj čin.

Razjasniti ulogu Bin Salmana

„Zbog odgovornosti i dobrobiti američke demokratje, izvještaj DNI-ja mora biti objavljen“, rekla je Callamard.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je u srijedu novinarima da administracija američkog predsjednika Joea Bidena ostaje predana objavi dokumenta, ali nije dala datum kada će se to desiti, već je samo navela da će to biti „uskoro“.

Biden je rekao novinarima da je pročitao izvještaj i da će uskoro razgovarati telefonom sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom al-Saudom. Nije precizirao kada će obaviti razgovor.

Ranije ove sedmice, Axios je izvijestio da postoji mogućnost da izvještaj, koji bi, kako se vjeruje, trebao pružiti uvid u detalje navodne uloge Bin Salmana u ubistvu, bude objavljen već u četvrtak.

U izvještaju iz juna 2019., Callamard je rekla da je pronašla dovoljne pouzdane dokaze o odgovornosti Bin Salmana koji zahtijevaju daljnju istragu (Reuters)

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike upoznate s temom, novinska agencija Reuters tvrdi da se u izvještaju „procjenjuje da je Bin Salman odobrio i vjerovatno naredio Khashoggijevo ubistvo“.

Al Jazeera nije mogla potvrditi tu informaciju iz nezavisnih izvora.

Saudijski zvaničnici su mnogo puta odbijali optužbe da je Bin Salman bio umiješan u ubistvo, već su krivicu usmjeravali na grupu odmetnutih operativaca.

U intervjuu za CBS iz 2019. godine, prijestoonasljednik je upitan da li je naredio ubistvo. „Apsolutno ne“, odgovorio je, dodajući da je, kao saudijski lider, prihvatio „punu odgovornost“ za „gnusni zločin“.

Trump odbijao objaviti dokument

Usljed globalnih poziva za transparentnom istragom o tome šta se dogodilo, Američki kongres je u decembru 2019. izglasao zakon o odbrani u kojem je stajao član kojim se od DNI-ja zahtijeva da u roku od 30 dana objavi izvještaj o ubistvu.

Od šefa obavještajne službe zatražilo se da se imenuju svi za koje se sa „velikom sigurnošću“ vjeruje da su odgovorni ili su učestvovali u ubistvu, znali ili pomogli u tome, ili ometali istragu.

No, administracija tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je imao bliske odnose sa Bin Salmanom, odbijala je objavu izvještaja, navodeći da bi time bili kompromitirani izvori i metode DNI-ja.

Trump je, također, odbijao pozive iz sopstvene Republikanske partije da saudijske lidere proglasi odgovornim.

„Nema šanse da se ovo dogodilo bez prijestolonasljednika“, rekao je senator Lindsey Graham nakon brifinga CIA-e u decembru 2018.

U izvještaju iz juna 2019, Callamard je rekla da je pronašla „dovoljne pouzdane dokaze o odgovornosti Bin Salmana koji zahtijevaju daljnju istragu“.

Tim za ubistva koji je poslan da ubije Khashoggija, zahtijevao je „značajnu vladinu koordinaciju, resurse i finansije“, rečeno je u izvještaju“, a eksperti su zaključili da je „nezamislivo da se operacija takve vrste mogla izvršiti bez, u najmanju ruku, znanja saudijskog prijestolonasljednika“.

Izvor: Al Jazeera