Video: Suzavac i okršaj s policijom tokom protesta bolivijskih ljekara

Novi zakon zdravstvenim radnicima zabranjuje štrajk tokom vanrednog razdoblja pandemije, kao i zapošljavanje stranog medicinskog osoblja.

Bolivijci su se sukobili sa interventnom policijom na ulicama La Paza, tražeći ukidanje kontroverznog Zakona o vanrednom zdravstvenom stanju.

Uredba koju je predsjednik Luis Arce ovog mjeseca potpisao, razljutila je zdravstvene radnike i sindikate ljekara jer im zabranjuje štrajk tokom vanrednog razdoblja pandemije korona virusa i zabranjuje zapošljavanje stranog medicinskog osoblja, piše Reuters.

Bolivijski zdravstveni radnici započeli su štrajk u petak, tražeći ukidanje zakona o vanrednom stanju, tvrdeći da je neustavan i ograničava pravo na protest.

Preopterećene bolnice

Zdravstveni radnici rekli su da tokom nacionalnog štrajka neće obustaviti brigu o pacijentima s COVID-19 i hitnim službama.

Protesti ljekara i medicinskih sestara provode se širom zemlje usred drugog talasa slučajeva korona virusa koji je pretrpao već preopterećeni zdravstveni sistem, dovodeći mnoge bolnice na ivicu kolapsa.

Bolivija je prijavila više od 243.000 slučajeva zaraze i više od 11.400 smrtnih slučajeva od COVID-19 od početka izbijanja pandemije.

(Video: Reuters)

Izvor: Agencije