Kineski brod ušao u orbitu Marsa

Tianwen-1 će tokom naredna tri mjeseca odrediti mjesto za spuštanje svog istraživačkog rovera.

Istraživački rover će snimati površinu Crvene planete i istraživati je pomoću specijalnih senzora (AP)
Istraživački rover će snimati površinu Crvene planete i istraživati je pomoću specijalnih senzora (AP)

Kina je saopštila da je njen svemirski brod Tianwen-1 danas ušao u orbitu Marsa odakle će, tokom narednih mjeseci, odrediti mjesto za spuštanje svog istraživačkog rovera.

Iz kineske Nacionalne svemirske službe saopšteno je da će svemirski brod provesti naredna tri mjeseca u Marsovoj orbiti prije spuštanja modula sa istraživačkim roverom koji će snimati površinu Crvene planete i istraživati je pomoću specijalnih senzora, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Potraga za ostacima života

Prošlog četvrtka na Mars je uspješno spušten američki istraživački rover na područje prahistorijske delte rijeke u krater Jezero u potrazi za ostacima drevnog mikro života.

Kina je danas i zvanično postala druga država koja je uspješno stigla do Marsa, a njen rover na solarni pogon, veličine vozila za golf, tragat će za podzemnim vodama i dokazima o postojanju života.

Kineski rover koristit će padobrane, raketni pogon i airbagove za spuštanje na površinu Marsa.

Izvor : Agencije

Povezane

Prvi put u historiji, američka Agencija za istraživanje svemira napravila je video snimak spuštanja na Mars. NASA je objavila prve snimke spuštanja vozila Perseverance na Crvenu planetu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO