Gana prva država kojoj su isporučene vakcine preko COVAX-a

U glavni grad Gane sletio je avion sa 600.000 vakcina AstraZenece i Univerziteta Oxford, koje je proizveo Institut Serum u Indiji.

Vakcinacijom će prioritetno biti obuhvaćeni zdravstveni radnici na prvoj liniji borbe protiv COVID-a 19 i oni koji su visoko rizični (Reuters)

Preko globalnog mehanizma za razmjenu vakcina Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) COVAX danas su isporučene prve vakcine protiv COVID-a 19.

Avion sa 600.000 vakcina AstraZenece i Univerziteta Oxford, koje je proizveo Institut Serum u Indiji sletio je u glavni grad Gane, Accru, naveli su u zajedničkom saopštenju WHO i Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), piše Reuters, prenosi Tanjug.

Zdravstveni radnici prioritet

Vakcinacijom će prioritetno biti obuhvaćeni zdravstveni radnici na prvoj liniji borbe protiv COVID-a 19 i oni koji su visoko rizični, navedeno je u planu koji su u petak predstavili zdravstveni službenici Gane.

“Ovo je značajan trenutak, jer je dolazak vakcina protiv COVID-a 19 u Ganu od presudnog značaja za okončanje pandemije”, naveli su Anne-Claire Dufay iz UNICEF-a u Gani i predstavnik WHO-a u Gani Francis Kasolo.

Ovih 600.000 COVAX vakcina dio su početne tranše isporuka … koje predstavljaju dio prvog vala vakcina protiv COVID-a 19 koje su krenule u nekoliko zemalja sa malim ili osrednjim prihodima, naveli su oni.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada