Zvaničnik EU-a: AstraZeneca smanjuje isporuke vakcine

Smanjenje doza vakcina moglo bi utjecati na mogućnost Evrtopskoj uniji da ostvari svoj cilj o vakcinisanju 70 posto odraslih osoba do ljeta.

Glasnogovornik kompanije rekao je da se nadaju da će moći bolje uskladiti isporuke s avasnim ugovorom o kupovini vakcina (EPA)

Kompanija AstraZeneca prenijela je Evropskoj uniji da će u drugom kvartalu isporučiti tom bloku manje od 90 miliona doza svoje vakcine protiv korona virusa, prenosi Tanjug pisanje Reutersa, koji se poziva na neimenovanog zvaničnika EU-a.

Prema navodima zvaničnika EU-a, koji je direktno učestvovao u pregovorima s britansko-švedskim proizvođačem lijekova, to znači da će AstraZeneca isporučiti manje od polovine od broja dogovorenih vakcina za snabdijevanje EU-a u drugom tromjesečju.

Prema ugovoru AstraZenece s EU-om, koji je procurio prošle sedmice, kompanija se obavezala da isporuči 180 miliona doza bloku u drugom kvartalu.

Četrdeset 40 miliona doza u prvom kvartalu

Ukoliko dođe do smanjenja doza vakcina, to bi moglo utjecati na mogućnost EU-a da ostvari svoj cilj o vakcinisanju 70 posto odraslih osoba do ljeta.

Zvaničnik EU-a, koji je tražio da ostane anoniman, potvrdio je da AstraZeneca planira isporučiti oko 40 miliona doza u prvom kvartalu, što je opet manje od polovine od 90 miliona doza, koliko je trebaloa isporučiti.

Glasnogovornik kompanije rekao je da se nadaju da će moći bolje uskladiti isporuke s avasnim ugovorom o kupovini vakcina.

U Evropskoj komisiji, koja koordinira pregovore s proizvođačima vakcina, odbili su komentirati ove podatke.

Izvor: Agencije