Boeing preporučio suspendiranje aviona 777

Američki proizvođač aviona Boeing saopćio je da su istragom utvrđeni tragovi ‘zamora metala’ na njihovom avionu 777 kome je otkazao jedan od motora.

Američka federalna administracija za zračni saobraćaj (FFA) izdala je upozorenje za avione tipa Boeing 777 nakon otkazivanja jednog motora na letu kompanije United iznad Denvera u Coloradu (EPA)

Američki proizvođač aviona Boeing saopćio je da su istragom utvrđeni tragovi “zamora metala“ na njihovom avionu 777 kome je otkazao jedan od motora ubrzo nakon polijetanja u Denveru i preporučio privremeno prizemljenje svih letjelica tog tipa, prenosi BBC.

BBC navodi da su istražitelji utvrdili da je jedna od lopatica ventilatora koja je otkazala u motoru na avionu tipa Boeing 777 ubrzo nakon polijetanja pokazivala znake zamora metala, a američki Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja (NTSB) saopćio je da će sječivo biti podvrgnuto daljim pregledima, prenosi Tanjug.

Otkazivanje motora

Boeing je saopćio da 128 aviona tog tipa treba suspendirati dok se ne izvrše sve potrebne inspekcije, a da je trenutno 69 aviona sa motorima Pratt & Whitney 4000 u upotrebi, a da ih je 59 prizemljeno u hangarima.

Američka federalna administracija za zračni saobraćaj (FFA) izdala je upozorenje za avione tipa Boeing 777 nakon otkazivanja jednog motora na letu kompanije United iznad Denvera u Coloradu koji je uspio da sleti na aerodrom i naredila hitnu inspekciju takvih letjelica.

Avion je prevozio 231 putnika za Honolulu kada je pretrpio kvar na desnom motoru.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO