Francuskinje zatočene u Siriji stupile u štrajk glađu

Izrazile su spremnost da preuzmu odgovornost i da im se sudi u Francuskoj za ono što su učinile.

Djeca u kampovima u zimskom periodu pate od pothranjenosti i teških respiratornih bolesti (Reuters)

Deset Francuskinja zatočenih u logorima u Siriji započele su u nedjelju štrajk glađu “u znak protesta zbog stalnog odbijanja” francuskih vlasti da “organiziraju njihov povratak s djecom” u matičnu zemlju, prema riječima dvojice advokata.

U izjavi advokata Marie Dose i Ludovic Riviere, koji zastupaju neke od tih žena, navodi se da “nakon godina čekanja i nepostojanja bilo kakve mogućnosti (za donošenje) presude, smatraju da im ne preostaje ništa drugo nego da odbiju jesti.”

“Te žene su u audio porukama koje su poslale svojoj rodbini objasnile da više ne mogu gledati kako njihova djeca pate, te da žele preuzeti odgovornost i da im se sudi u Francuskoj za ono što su učinile”, dodaju advokati.

Oko 80 žena koje su se pridružile organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) i 200 djece drže se u zatočeničkim logorima u Siriji koje vode kurdske snage.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC), koji djeluje u kampovima Al-Hol i Roj na sjeveroistoku Sirije, kaže da djeca u zimskom periodu pate od pothranjenosti i teških respiratornih bolesti.

Odbor Ujedinjenih naroda za prava djeteta upozorio je u novembru na “neposrednu” opasnost po živote ove djece koja su zatočena u “nehumanim sanitarnim uvjetima” i koja su lišena “najosnovnijih namirnica”.

Pariz je godinama provodio politiku od slučaja do slučaja po pitanju povratka djece, a do sada se vratilo njih 35, uglavnom siročadi.

‘Ostavljanje u logorima neodgovorno i neljudsko’

Prema riječima dvojice advokata, “ostavljanje tih žena u takvim logorima, dok kurdske vlasti godinama potiču Francusku da ih vrati u domovinu, potpuno je neodgovorno i neljudsko”.

Djeca su zatočena u nehumanim sanitarnim uvjetima, tvrde advokati (EPA)

Pascal Decamp, majka 32-godišnjakinje s dijagnozom raka, koja se s četvero djece nalazi u kampu u Siriji, prestala je jesti početkom februara, u pokušaju da kćerku vrati kući.

Prošlog decembra, Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava zatražio je od Francuske da “poduzme potrebne mjere” kako bi se ovoj ženi omogućio pristup zdravstvenoj njezi.

Izvor: Al Jazeera i agencije