Republikanci koji nisu uz Trumpa razmatraju formiranje nove partije

Mnogo je onih koji su za formiranje nove stranke, kaže republikanac Bill Weld.

Bivši predsjednik optužuje vodeće republikance koji su ga kritikovali tokom procesa opoziva i suđenja (AP)
Bivši predsjednik optužuje vodeće republikance koji su ga kritikovali tokom procesa opoziva i suđenja (AP)

Dok raste raskol u američkoj Republikanskoj stranci zbog pitanja odanosti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, nezadovoljni republikanci i frakcija bivših „antitrumpovaca“ razgovaraju o pokretanju nove stranke.

„O tome uglavnom razmišljaju svi“, rekao je Bill Weld, bivši guverner Massachusettsa, koji je pokušao izazvati Trumpa na republikanskim izborima 2020. godine.

„Nadao bih se da će se nešto dogovoriti oko ideje o novoj stranci. Mislim da će se to dogoditi ”, rekao je Weld za Al Jazeeru.

Podjele unutar republikanaca zbog Trumpa bile su evidentne tokom kampanje za predsjedničke izbore 2020., a eskalirale su od 6. januara, kada su Trumpove pristalice nasrnule na Capitol. Sada, bivši predsjednik optužuje vodeće republikance koji su ga kritikovali tokom procesa opoziva i suđenja u Senatu koje je uslijedilo nakon toga.

Stranka ‘negator istine’

Trump je lidera republikanaca u Senatu Mitcha McConnella, koji je optužio Trumpa za nerede od 6. januara, nazvao „sirovim, namrgođenim i nenasmiješenim političkim plaćenikom” te je zaprijetio da će se obračunati sa republikancima koji ne podržavaju njegovu ideju “Učinimo Ameriku opet velikom”.

Dana 5. februara, grupa poznatih republikanaca učestvovala je na sastanku na kojem se razgovaralo o tome da li bi se nezadovoljni republikanci trebali otcijepiti od stranke ili bi je trebali liječiti iznutra.

Ti razgovori intenzivirani su nakon što je Senat 13. februara oslobodio Trumpa optužbi.

Osnivanje nove stranke bilo bi uzbudljivo, kaže Bill Weld (Reuters)

Weld, koji je bio na sastanku, rekao je da je mnogo onih koji su na strani „formiranja nove stranke“.

“Iscrpljujuće je ostati u okvirima postojeće stranke, koja je zaista ‘negator istine’, mnogo njih. Sa druge strane, osnivanje nove stranke bilo bi uzbudljivo”, rekao je Weld.

Razgovori među republikancima intenzivirali su u periodu kada se čini da javnost gaji simpatije prema ideji formiranja treće stranke na američkoj političkoj sceni.

Treći stranku želi 62 posto Amerikanaca

Čak 63 posto republikanaca, a 62 posto Amerikanaca, misle da je potrebna treća stranka, prema istraživanju Gallupa objavljenom 15. februara.

Ideja treće partije u modernoj historiji SAD-a nije vodila uspjehu.

Kandidati Libertarijanske partije, koja je formirana ranih 70-tih godina, učestvovala je u izborima 2016. i 2020., ali sa zanemarivim učinkom. Njihov predsjednički kandidat Gary Johnson 2016. je osvojio 3,27 posto glasova, a to je ujedno bio i najveći uspjeh te stranke od njenog osnivanja.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO