Draghi dobio povjerenje i Donjeg doma Parlamenta

Zastupnički dom izglasao mu je povjerenje velikom većinom, sa 535 glasova za i 56 protiv.

Krajnja desnica, odnosno stranka Braća Italije jedina je velika stranka koja se usprotivila bivšem predsjedniku Europske centralne banke (EPA)

Italijanskom premijeru Mariju Draghiju izglasano je povjerenje u Donjem domu Parlamenta u četvrtak, čime je uklonio i posljednju prepreku na putu preuzimanja vlasti, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Zastupnički dom izglasao mu je povjerenje velikom većinom, sa 535 glasova za i 56 protiv, a krajnja desnica, odnosno stranka Braća Italije jedina je velika stranka koja se usprotivila bivšem predsjedniku Europske centralne banke.

Draghi je položio zakletvu na dužnost prošle sedmice nakon pada vlade u januaru zbog spora oko trošenja sredstava za oporavka od korona virusa.

Već mu je u srijedu izglasano povjerenje u Gornjem domu Parlamenta, gdje je održao prvi govor kao premijer iznoseći svoje političke prioritete, među kojima je borba s pandemijom koronavirusa i ekonomskom krizom.

Podjela 210 milijardi eura

Među ciljevima koje je naveo u 50-minutnom govoru bili su brža kampanja vakcinisanja te ekonomske i administrativne reforme.

Plan da se podijeli 210 milijardi eura Europske pomoći za korona virus bit će iskorišteno u skladu sa zahtjevima Europske unije, naglasio je, s naglaskom na mlade i društvenu jednakost.

Draghijeva Vlada položila je zakletvu italijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli u subotu, nakon što se prethodna vlada Giuseppea Contea srušila zbog nesuglasica s koalicijskim partnerom zbog korištenja fondova iz Europske unije zbog oporavka od koronakrize.

Draghi je izabrao 23 ministra sa raznih strana političkog spektra, kao i veliki broj ključnih tehnokrata, s ciljem ujedinjenja Italije usred zdravstvene i ekonomske krize.

Izvor: Agencije