SAD optužio sjevernokorejske programere za hakerske napade

Ministarstvo pravde u Washingtonu optužilo je troje sjevernokorejskih programera za hakerske napade velikih razmjera, uključujući banke i filmski studio.

Sperativci Sjeverne Koreje vodeći su pljačkaši banaka u svijetu, navodi SAD (EPA - Ilustracija)

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država optužilo je troje sjevernokorejskih programera za hakerske napade velikih razmjera, uključujući banke i filmski studio, saopćili su federalni tužioci.

Novi krivični postupak pokrenut je protiv još dvojice sjevernokorejskih hakera i nadovezuje se na raniji krivični slučaj pokrenut 2018. godine protiv jednog sjevernokorejskog državljanina, prenosi Beta.

Tužioci kažu da su sva tri programera članovi vojne obavještajne agencije vlade Sjeverne Koreje.

‘Tastature umjesto pištolja’

Optužuju Generalni biro za izviđanje, glavnu obavještajnu službu Sjeverne Koreje za učešće u globalnoj zavjeri u kojoj su od banaka i kompanija otuđili kripto valute u vrijednosti većoj od 1,3 milijarde dolara, kao i za upad u filmski studio Sony 2014. godine, zbog holivudskog filma koji se sjevernokorejskoj vladi nije svidio.

“Kao što je izloženo u optužnici, operativci Sjeverne Koreje, koristeći tastature umjesto pištolja, kradući digitalne novčanike kripto valute umjesto džakova s gotovinom, vodeći su pljačkaši banaka u svijetu”, rekao je John Demers, pomoćnik državnog tužioca i najviši sigurnosni zvaničnik Ministarstva pravde.

Izvor: Agencije