Višegradska grupa slavi 30. godišnjicu

Grupa će razgovarati o borbi protiv pandemije korona virusa, klimatskim i migrantskim politikama Evropske unije, odnosima s istočnom Evropom te razvoju Istočnog partnerstva.

Proteklih godina Višegradska grupa usprotivila se nekim evropskim politikama (EPA)

Premijeri država Višegradske grupe sastat će se u srijedu u poljskom Krakowu kako bi obilježili 30. godišnjicu tog formata, koji okuplja Mađarsku, Slovačku, Češku i Poljsku.

Čelnicima država trebao bi se pridružiti predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, što pokazuje snažnu uključenost u strukture Evropske unije, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sek, prenosi Hina.

Grupa će razgovarati o borbi protiv pandemije korona virusa, klimatskim i migrantskim politikama EU-a, odnosima s istočnom Evropom, uključujući Bjelorusiju i Rusiju, kao i razvoju Istočnog partnerstva, inicijative EU-a kojoj je cilj jačanje integracije šest država istoka Evrope i južnog Kavkaza – Armenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Deklaracija o ciljevima

Szynkowski vel Sek najavio je da će čelnici potpisati deklaraciju o ciljevima Višegradske grupe, kao i o digitalnim pitanjima.

Inicijativa je osnovana 1991. godine, na susretu češkoslovačkog predsjednika Vaclava Havela, poljskog predsjednika Lecha Wałęse i mađarskog premijera Jozsefa Antalla, prvenstveno kao platforma za evropsku integraciju Poljske, Mađarske i tadašnje Češkoslovačke.

Nazvana je po kongresu u Višegradu, dvorcu u blizini Budimpešte, gdje su se 1335. godine sastali vladari Mađarske, Bohemije i Poljske, piše na njenim stranicama.

Države su 1999. godine ušle u NATO, a 2004. godine u EU, pa se inicijativa pretvorila u platformu za zajednički stav unutar EU-a.

Proteklih godina Višegradska grupa usprotivila se nekim evropskim politikama, poput obavezne redistribucije migranata unutar saveza.

Izvor: Agencije