Khamenei: Od SAD-a tražimo djela, a ne riječi

Iran je poručio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da će znatno smanjiti saradnju u roku od sedam dana.

Nepoštovanje sporazuma počelo je 2019. godine, kao odgovor na jednostrano povlačenje SAD-a iz dogovora (EPA - Ilustracija)

Iran želi vidjeti “djela, a ne riječi” od zemalja potpisnica nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je u srijedu vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, u trenutku kada se administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena nada da će oživjeti sporazum.

“Čuli smo mnogo lijepih reči i obećanja, koja su u praksi bila prekršena, a urađene su samo suprotne stvari. Riječi i obećanja nisu dobri”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dodao je kako “ovog puta Iran želi vidjeti samo djela sa druge strane, pa će onda i oni reagirati”.

Ranije u srijedu je Teheran poručio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da će znatno smanjiti saradnju u roku od sedam dana.

Ponovno uvođenje američkih sankcija

Iran je u proteklih nekoliko mjeseci ubrzao kršenje sporazuma postignutog 2015. godine sa svjetskim silama, kojim se predviđalo ograničenje iranskog nukelarnog programa u zamjenu za ukidanje sanckija Teheranu.

Nepoštovanje sporazuma počelo je 2019. godine, kao odgovor na jednostrano povlačenje SAD-a iz dogovora, pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, i ponovno uvođenje američkih sankcija Iranu.

Teheran je obavijestio IAEA 15. februara da će od 23. februara prestati s provođenjem dobrovoljnih transparentnih mjera u skladu sa sporazumom, uključujući dodatni protokol, navodi se u saopćenju IAEA.

Prema sporazumu, Iran primjenjuje Dodatni protokol, koji IAEA-u daje ovlaštenje da vrši inspekcije u kratkom roku na raznim lokacijama.

Izvor: Agencije