Univerzitet Oxford testira efikasnost vakcine kod djece

Novo ispitivanje utvrdit će je li vakcina efikasna kod djece i mladih između šest i 17 godina, saopćeno je sa Univerziteta Oxford.

Vakcina u dvije doze Oxforda/AstraZenece pozdravljena je kao 'vakcina za svijet' (Reuters)

Univerzitet Oxford objavio je da je pokrenuo studiju kako bi prvi put procijenio sigurnost i imunološki odgovor na vakcinu protiv COVID-19 koju je razvio s AstraZenecom kod djece i mladih.

Novo ispitivanje utvrdit će je li vakcina efikasna kod djece i mladih između šesti 17 godina, saopćeno je sa Univerziteta Oxford, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Tristotinjak dobrovoljaca bit će uključeno i prva vakcinisanja očekuju se ovog mjeseca.

Vakcina u dvije doze Oxforda/AstraZenece pozdravljena je kao “vakcina za svijet”, jer je jeftinija i lakša za distribuciju od nekih konkurentskih vakcina.

Većina djece nije pogođena virusom

AstraZeneca ima cilj proizvesti tri milijarde doza ove godine, a 200 miliona doza mjesečno do aprila.

“Dok je većina djece relativno nepogođena korona virusom i vjerovatno će biti dobro nakon infekcije, važno je utvrditi sigurnost i imunološki odgovor na vakcinu kod djece i mladih, budući da bi neka djeca mogla imati koristi od vakcinisanja”, rekao je Andrew Pollard, stručnjak za pedijatrijske infekcije i imunitet i glavni naučnik u ispitivanjima vakcine sa Oxforda.

Po Kraljevskom koledžu za pedijatriju i zdravlje djece, COVID-19 može uzrokovati tešku bolest ili čak smrt i kod djece, ali to je vrlo rijetko.

Izvor: Agencije