Biden pozvao Kongres na hitnu reformu pravila o prodaji vatrenog oružja

Biden je istakao da se mora ‘stati na kraj nedodirljivosti proizvođača oružja koji svjesno ‘puštaju’ u prodaju ratno oružje na naše ulice’.

Mnoge američke administracije dosad nisu uspjele zaustaviti porast broja masovnih ubistava (Reuters)
Mnoge američke administracije dosad nisu uspjele zaustaviti porast broja masovnih ubistava (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u nedjelju članove Kongresa da odmah djeluju kako bi se ograničili prodaja i cirkulacija vatrenog oružja u Sjedinjenim Američkim Državama, tri godine nakon masakra u srednjoj školi u floridskom gradu Parklandu.

“Ova administracija neće čekati sljedeću masovnu pucnjavu” da bi pozvala na akciju, rekao je američki predsjednik u povodu godišnjice napada u kojemu je 14. februara 2018. godine ubijeno 17 ljudi.

“Danas pozivam Kongres da donese reforme u skladu sa zdravim razumom koje se tiču oružja”, rekao je Biden, pozvavši da se konačno uvedu provjere u prodajnom lancu kojima će se utvrditi ko su kupci oružja te da se zabrani upotreba pušaka i šaržera velikog kapaciteta, piše Reuters, prenosi Hina.

Biden je istakao da se mora “stati na kraj nedodirljivosti proizvođača oružja koji svjesno ‘puštaju’ u prodaju ratno oružje na naše ulice”.

Trump odbio razmotriti zabranu

Godine 2018, na Valentinovo, 19-godišnji Nikolas Cruz otvorio je vatru na srednju školu Marjory Stoneman Douglas na jugoistoku Floride, usmrtivši pritom 14 srednjoškolaca i tri odrasle osobe prije nego što je uhapšen.

Prethodne je godine izbačen iz škole iz “disciplinskih razloga”, ali u međuvremenu je uspio legalnim putem nabaviti poluautomatsku pušku.

Uprkos neviđenom angažmanu srednjoškolaca Parklanda koji su zatražili strožu kontrolu prodaje oružja, predsjednik Donald Trump tada je odbio razmotriti zabranu.

Mnoge američke administracije dosad nisu uspjele zaustaviti porast broja masovnih ubistava čije su mete najčešće srednje škole, trgovački centri, kompanije ili vjerski objekti.

Izvor : Agencije

Povezane

Administracija novog američkog predsjednika pokreće postupak recenzije podataka s ciljem zatvaranja vojnog zatvora u zaljevu na Kubi.

12 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO