Saobraćaj na evropskim aerodromima na nivou iz 1995.

Aerodromi Starog kontinenta su imali prošle godine 728 miliona putnika prema 2,4 milijarde 2019. godine, naveo je ACI Europe.

Najpogođeniji su aerodromi Evropske unije, s padom saobraćaja od 73 posto (EPA)

Putnički saobraćaj u evropskim aerodromima je zbog pandemije COVID-19 pao u 2020. za 70.4 posto i vratio se na nivo iz 1995. godine, pokazuju podaci sektorske organizacije.

Aerodromi Starog kontinenta su imali prošle godine 728 miliona putnika, prema 2,4 milijarde 2019. godine, naveo je Međunarodni odbor aerodroma (ACI Europe), prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Evropski aerodromi su se vratili na nivo saobraćaja iz 1995. godine, nijedan sektor sam ne može podnijeti takav udarac”, ocijenio je generalni direktor organizacije Olivier Jankovec.

Pozvao je vlade da osiguraju dodatnu pomoć zbog još goreg pada saobraćaja posljednjih sedmica.

Najpogođeniji aerodromi u EU

Najpogođeniji su aerodromi Evropske unije, s padom saobraćaja od 73 posto.

Zemlje izvan EU-a, ali u okviru ACI Europe, relativno su bolje odoljele, uz pad od 61,9 posto, pri čemu su predvodile Rusija i Turska, manje zahvaćene ograničenjima putovanja.

Došlo je do poremećaja u poretku glavnih tranzitnih aerodroma kontinenta prema broju putnika: London-Heathrow, Pariz-Charles-de-Gaulle, Amsterdam-Schiphol i Frankfurt, četiri prva raskrižja u 2019. godine su nestala sa popisa Top 5 u korist Istanbula, koji je sa petog skočio na prvo mjesto.

Još jedan turski aerodrom, “Sabiha Gocken” u Istanbulu, na drugom je mjestu, a slijede tri glavna moskovska aerodroma – Šeremetjevo, Domodedovo i Vnukovo.

Izvor: Agencije