Presuda Trumpu moguća već danas, vjerovatno oslobađajuća

S obzirom na veliku popularnost Trumpa među desnicom, teško je vjerovati da će se 17 republikanskih senatora prikloniti pedesetorici demokrata i stvoriti kvalificiranu većinu potrebnu da se Trumpa pr

Trumpu se sudi u američkom Senatu zbog njegovog zapaljivog govora u kojem je pristalice pozvao da "se pakleno bore" prije nego su oni 6. januara nasilno ušli u Kongres (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi već u subotu biti oslobođen krivnje nakon procesa u Kongresu u kojem su njegove pristalice posijali sjeme nasilja i haosa 6. januara.

Senatori, u ulozi svjedoka, sudija i porotnika, nastavit će u subotu u 10 sati po lokalnom vremenu proces bivšem predsjedniku, mjesec dana nakon optužbe da je “poticao na pobunu”, piše Hina pozivajući se na AFP.

Donald Trump, jedini američki predsjednik koji je dvaput podvrgnut procesu opoziva, ima dobre izglede da bude oslobođen krivnje, kao i tokom prvog ‘impeachmenta’ prije godinu dana.

S obzirom na njegovu veliku popularnost među desnicom, teško je vjerovati da će se 17 republikanskih senatora prikloniti pedesetorici demokrata i stvoriti kvalificiranu većinu potrebnu da se Trumpa proglasi krivim. Za Trumpovu osudu trebaju glasati dvije trećine senatora i takva bi mu odluka onemogućila mogući ponovni izbor u budućnosti.

Hoće li republikanci ‘preuzeti odgovornost’?

Trumpu se sudi u američkom Senatu zbog njegovog zapaljivog govora u kojem je pristalice pozvao da “se pakleno bore” prije nego su oni 6. januara nasilno ušli u Kongres, ugrozili zastupnike i u okršaju je pet osoba poginulo, među njima policajac.

Trump je dva mjeseca nakon izbora 3. novembra ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena.

U petak je njegov demokratski nasljednik Joe Biden, koji je proveo više od 35 godina u klupama Senata, rekao da je nestrpljiv vidjeti što će njegovi republikanski “prijatelji” učiniti, izrazivši nadu da će oni “preuzeti odgovornost”.

Trumpovi advokati su u petak iznosili odbranu nakon je devet zastupnika demokrata proteklih dana iznosilo optužbe.

Po advokatima, napad je bio “grozan”, ali je proces nepravedan, a demokratski tužitelji licemjerni – radi se, po odbrani, o “političkoj osveti”.

Trumpova odbrana

Trumpov tim prikazao je u Senatu videomaterijal u trajanju od desetak minuta, kolaž izvadaka iz govora istaknutih demokrata: potpredsjednice Kamale Harris, senatorice Elizabeth Warren, bivše državne sekretarice Hillary Clinton te drugih zvaničnika koji su u svojim obraćanjima koristili riječ “boriti se”.

“Niste učinili ništa loše”, rekao je Trumpov advokat David Schoen obraćajući se demokratima. “To je riječ koju ljudi koriste, ali molim vas prestanite s licemjerjem”.

Odbrana je apsurdnim ocijenila vezati nasilje s govorom, naglašavajući da je Donald Trump pozvao pristaliceda na “miran i domoljuban način” marširaju na Capitol.

Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su u četvrtak pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandiduje zbog “poticanja” svojih pristalica na napad na Capitol.

Izvor: Agencije