Komandant u izraelskoj vojsci: Hamas raspolaže velikim brojem raketa

Palestinski pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze obnovio je arsenal od 2014. godine, kada je ratovao s Izraelom na toj palestinskoj teritoriji.

Prema procjenama izraelske vojske Hamas raspolaže sa gotovo 7.000 raketa, te sa 300 antitenkovskih i 100 protuavionskih projektila (EPA)

Palestinski pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze obnovio je arsenal od 2014. godine, kada je ratovao s Izraelom na toj palestinskoj teritoriji i sada raspolaže velikim brojem raketa, navođenih projektila i dronova, rekao je jedan visoki izraelski vojni komandant.

Prema procjenama izraelske vojske Hamas raspolaže sa gotovo 7.000 raketa, te sa 300 antitenkovskih i 100 protuavionskih projektila, prenosi Beta agenciju AP.

On je također nabavio desetine bespilotnih letjelica i ima vojsku od gotovo 30.000 pripadnika, uključujući 400 pomorskih komandosa, obučenih i opremljenih za pomorske operacije, dodao je anonimni komandant.

Manja organizacija Islamski džihad, koja često djeluje nezavisno od Hamasa, hvali se sličnim arsenalom, naveo je komandant, precizirajući da raspolaže sa 6.000 raketa, desetinama dronova i protutenkovskih i protuavionskih raketa i ima više od 400 pripadnika pomorskih snaga.

Hamas je tokom rata 2014. godine koristio za napade tunele prokopane ispod granice Gaze. Izrael je otkrio i uništio gotovo 20 takvih tunela otkako su neprijateljstva prestala, uključujući jedan veliki u izgradnji u oktobru prošle godine.

Podzemna barijera

Izraelski komandant je rekao da skoro završena podzemna barijera koju Izrael gradi na granici opremljena senzorima da otkriju tunele i da će pokrivati čitavu 60 kilometara dugu granicu.

Hamas koji se protivi postojanju Izraela preuzeo je kontrolu nad Pojasom Gaze od rivalskih palestinskih snaga 2007.

Od tada je s Izraelom ratovao tri puta, a manji sukobi su također povremeno izbijali.

Izrael drži Pojas Gaze pod blokadom da bi spriječio “naoružavanje ekstremista”, kako tvrdi. Susjedni Egipat je također uveo blokadu nad Pojasom Gaze.

Prošle sedmice je Međunarodni krivični sud u Hagu zauzeo stav da ima jurisdikciju da otvori istragu mogućih ratnih zločina Izraela i Hamasa.

Ako istraga počne tužiteljica je najavila da će ispitati izraelske vojne udare u Pojasu Gaze i palestinsko raketiranje izraelskih civilnih područja, te korištenje ljudskih štitova.

Izraelski zvaničnici su rekli da ih to ne plaši, a šef izraelske vojske, general potpukovnik Aviv Kochavi, je upozorio u nedavnom govoru da će u budućim sukobima Izrael koristiti jaku silu u stambenim područjima gdje su rakete uskladištene i odakle se ispaljuju.

On je rekao da će izraelska vojska upozoravati civile da se evakuiraju prije takvih udara.

Izvor: Agencije