Ograničeno dijeljenje objava vojske Mijanmara

U saopćenju Facebooka istaknuto je da se sa profila vojske Mijanmara šire dezinformacije.

Mijanmarska vojska, poznata kao Tatmadaw, proglasila je vanredno stanje ranije ovog mjeseca (EPA)

Društvena mreža Facebook poduzela je mjere kako bi spriječila da objave s mnogih naloga koji pripadaju vojsci Mijanmara, koja je pučem svrgnula izabranu Vladu, dospiju do šire populacije, prenosi agencija Anadolija.

U saopćenju Facebooka istaknuto je da se sa profila vojske Mijanmara šire dezinformacije, dodajući da će se širenje sadržaja s tih profila značajno smanjiti.

Navodi se još kako neće biti zatvoreni profili ali će korisnici Facebooka vidjeti manje sadržaja sa profila koji pripadaju vojsci.

Među profilima na kojima su ograničene objave nalazi se i informativna stranica koja pripada brigadnom generalu Zawu Minu Tunu.

Pobjeda na izborima

Mijanmarska vojska, poznata kao Tatmadaw, proglasila je vanredno stanje ranije ovog mjeseca, nekoliko sati nakon lišavanja slobode predsjednika države Win Myinta, državne savjetnice Aung San Suu Kyi i drugih vodećih članova vladajuće Nacionalne lige za demokratiju (NLD).

Suu Kyi bila je državna savjetnica Mijanmara od 2016. do 2021, nakon duge borbe za demokratiju u državi, što joj je 1991. donijelo Nobelovu nagradu za mir.

Njena šutnja na masakr nad Rohingja muslimanima i branjenje vojnog pohoda protiv muslimanske manjine izazvali su oštre kritike širom svijeta.

Vojni udar dogodio se nekoliko sati prije prvog zasjedanje novog Parlamenta, nakon izbora u novembru prošle godine na kojima je NLD Suu Kyi ostvarila pobjedu. Vojska oduzimanje vlasti opravdava „prevarom birača na glasačkim mjestima”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO