SAD prodao više od milion barela oduzete iranske nafte

Novac od prodaje ići će Fondu za amričke žrtve ‘terorizma koij sponzoriše država’.

SAD oduzima naftu Iranu zbog sankcija koje je nametnuo Teheranu zbog razvoja nuklearnog programa (Reuters)

Sjedinjene Američke Države prodale su više od milion barela nafte koju su zbog sankcija oduzele od Irana prošle godine, objavilo je ministarstvo pravde SAD-a, dok još jedan presretnuti brod sa iranskom naftom plovi ka američkoj luci Galveston u Texasu.

SAD oduzima naftu Iranu zbog sankcija koje je nametnuo Teheranu zbog razvoja nuklearnog programa, ali i zbog toga što je brojne iranske grupe označio „terorističkim“.

Prošle godine, administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa oduzela je 1,2 miliona barela benzina koji je, kako je navela, transportovan iz Irana u Venecuelu u četiri tankera.

Roba vrijedna desetke miliona dolara

Gorivo je prebačeno u druga plovila i prevezeno u SAD, kako bi bilo prodato, a sredstva usmjerena Fondu za američke žrtve „terorizma koje sponzoriše država“.

Glasnogovornik ministarstva pravde Marc Raimodi rekao je Reutersu da je prodaja završena, dodavši da vlada još „razrađuje konačne troškove“.

Vrijednost robe nije poznata, ali se, prema evropskim cijenama, pretpostavlja da se radi o desecima miliona dolara.

Prošle sedmice, SAD je pokrenuo pravni postupak preuzimanja sirove nafte iz još jednog broda koji je isplovio iz Irana, a koji je presretnut u karipskim vodama.

Izvor: Agencije