‘Lockdown’ za dva miliona Australaca zbog jednog slučaja

Vlasti su uvele petodnevnu blokadu Pertha nakon što je zaražen radnik osiguranja hotela koji je služio kao karantin za putnike iz inozemstva.

Australija je uglavnom uspjela suzbiti širenje korona virusa, pošto je potvrđeno gotovo 29.000 slučajeva zaraze, a 909 osoba je umrlo (EPA)

Oko dva miliona Australaca od ponedjeljka je pod strogim mjerama “lockdowna”, nakon što je otkriven jedan slučaj korona virusa u Perthu, glavnom gradu države Zapadna Australija.

Vlasti su uvele petodnevnu blokadu Pertha nakon što je zaražen radnik osiguranja hotela koji je služio kao karantin za putnike iz inozemstva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prema navodima u saopćenju, 66 osoba bilo je u bliskom kontaktu s njim i nijedan od rezultata testiranja do sada nije bio pozitivan na korona virus.

“Ukupno je 13 bliskih kontakata negativno na virus, a 11, koji su kontakti visokog rizika, prebačeni su u hotelski karantin zbog predostrožnosti”, rekao je premijer Zapadne Australije Mark McGowan.

Australija je uglavnom uspjela suzbiti širenje korona virusa, pošto je potvrđeno gotovo 29.000 slučajeva zaraze, a 909 osoba je umrlo.

U SAD-u više od 110.000 novozaraženih

U SAD-u je potvrđeno 110.470 novih slučajeva zaraze korona virusom, a još 1.789 osoa je umrlo od posljedica zaraze, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Međutim, prvi put nakon dva mjeseca u SAD-u je registrirano manje od 100.000 hospitaliziranih COVID pacijenata.

Sjedinjene Američke Države su u nedjelju prijavile 95.013 hospitaliziranih COVID pacijenata, a posljednji put je manje od 100.000 COVID pacijenata u bolnicama bilo 1. decembra.

U SAD-u je registrirano 95.013 hospitaliziranih COVID pacijenata (EPA)

Ipak, sedmodnevni prosjek novozaraženih je i dalje približno isti kao 1. decembra, a prosječan broj smrtnih slučajeva na dnevnom nivou je više nego dvostruko veći nego što je bio tada, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Od početka pandemije u SAD-u je potvrđeno ukupno 26.185.355 slučajeva korona virusa, a umrlo je 441.319 ljudi.

SAD je prvi u svijetu po broju potvrđenih slučajeva COVID-19 i po broju umrlih.

Francuska: Najveći broj hospitalizacija od 1. decembra

Broj pacijenata koji se liječe u francuskim bolnicama dostigao je vrhunac u prethodnih devet sedmica – 27.613, u vrijeme kada se država zatvara za skoro sva putovanja za gotovo sve zemlje van Evropske unije.

Ovaj broj dostigao je nivo koji je posljednji put viđen 1. decembra, prenosi Guardian pisanje Reutersa.

Francuska, koja je zabilježila 195 smrtnih slučajeva u nedjelju, istog dana je registrirala 19.235 novozaraženih, a broj osoba koje su na infenzivnoj njezi je veći za 45 i iznosi 3158.

Izvor: Agencije