Uhapšen istaknuti bjeloruski novinar

Urednik popularne bjeloruske medijske kuće uhapšen je poslije pretresa stana, u najnovijem potezu bjeloruskih vlasti Bjelorusije na gušenju nezavisnih medija.

Satsukov medij je redovno izvještavao o protestima, koji su izbili poslije rezultata predsjedničkih izbora u augustu 2020. koje opozicija i Zapad nisu priznali smatrajući ih namještenim (EPA)

Urednik popularne bjeloruske medijske kuće uhapšen je u srijedu poslije pretresa stana, u najnovijem potezu bjeloruskih vlasti Bjelorusije na gušenju nezavisnih medija.

Siarhei Satsuk, glavni urednik Yezhednevnika , ili ej.by, online izdanja, priveden je nakon pretresa njegovog stana zbog optužbi za mito koje je negirao, rekao je njegov brat. Prijeti mu deset godina zatvora ako bude osuđen, prenosi Beta.

U srijedu je blokiran i sajt “ej.by”, koji ima 10.000 čitalaca.

Satsuk je 30. novinar, koji se nalazi u pritvoru u Bjelorusiji, čeka suđenje ili služi kaznu.

“Novinarstvo je postalo jedna od najopasnijih profesija u Bjelorusiji”, rekao je za Associated Press Andrei Bastunets, predsjednik Bjeloruske asocijacije novinara.

Izvještavanje o protestima

On je rekao da je sloboda govora najugroženija u Bjelorusiji kada je reč o Evropi, “vlasti uskraćuju građanima bilo kakve alternativne informacije”.

Satsukov medij je redovno izvještavao o protestima, koji su izbili poslije rezultata predsjedničkih izbora u augustu 2020. koje opozicija i Zapad nisu priznali smatrajući ih namještenim.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji je osvojio šesti mandat na izborima, započeo je oštar obračun sa demonstrantima, više od 35.000 ljudi je uhapšeno, a hiljade je pretukla policija.

Ranije ovog mjeseca, Satsuk je pokrenuo novi projekat o nezavisnim novinarima i aktivistima koje su bjeloruske vlasti označile kao “ekstremiste”‘ i “teroriste”.

Izvor: Agencije