Tribunal: Kina počinila genocid nad Ujgurima u Xinjiangu

Nezavisni tribunal iz Velike Britanije zaključio je da Kina želi smanjiti brojno stanje muslimana Ujgura.

Tribunal nema moć da sankcionira ili kazni Kinu (AP)

Kineska vlada počinila je genocid, zločin protiv čovječnosti i mučenje nad Ujgurima i drugim manjinama u zapadnoj provinciju Xinjiang, zaključio je nezvanični nezavisni tribunal sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Sir Geoffrey Nice, čelnik Tribunala za Ujgure i ugledni advokat za ljudska prava, rekao je da kineska vlada cilja na populaciju muslimana Ujgura, namećući im kontrolu rađanja i sterilizaciju u nastojanju da smanji njeno brojno stanje.

“Tribunal je van svake sumnje uvjeren da je Narodna Republika Kina, nametanjem mjera za sprječavanje rađanja s ciljem uništenja značajnog dijela Ujgura u Xinjiangu, počinila genocid”, rekao je Nice, koji je također vodio proces protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića za ratne zločine i genocid.

Dodao je da “ovaj ogromni aparat državne represije ne bi mogao postojati da plan nije odobren na najvišim nivoima”.

Najveća koncentracija od Drugog svjetskog rata

Tribunal nema moć da sankcionira ili kazni Kinu, ali eksperti tvrde da će pomoći vladama širom svijeta da Kinu drže odgovornom za kršenje ljudskih prava.

Kineske vlasti su proizvoljno zatvorile čak milion Ujgura i drugih manjina u 300 do 400 objekata u Xinjiangu, u najvećoj koncentraciji jedne etno-religijske manjine od Drugog svjetskog rata.

SAD i nekoliko drugih država postupke Kine su proglasile genocidom, no, Velika Britanija to nije učinila.

Kineska vlada uporno poriče da su njeni dužnosnici počinili kršenja ljudskih prava u Xinjiangu, te nije pokazala volju za provođenje istrage niti da dopusti nezavisnim međunarodnim posmatračima da to učine.

Tribunal je formiran u septembru prošle godine, uz pomoć nevladine Koalicije za odgovor na genocid, kako bi istražio “trenutne zločine i mogući genocid” nad Ujgurima, Kazahstancima i drugim turkijskim muslimanskim stanovništvom.

Međunarodni krivični sud iz Haga je u decembru 2020. objavio da neće provoduti istragu jer Kina nije članica suda, dok Međunarodni sud pravde, vrhovni sud UN-a, slučaj može preuzeti samo uz dozvolu Vijeća sigurnosti UN-a, u kojem Kina ima pravo na veto.

Svjedočenja o nasumičnom zatvaranju

Više od 30 svjedoka, uključujući ujgurske izbjeglice, pravnike i akademike, iznijelo je dokaze u tri serije saslušanja. U iskazima su potvrdili premlaćivanje, silovanja i mučenja u centrima u Xinjiangu, u kojem žive milioni Ujgura i ostalih muslimanskim manjina.

Ujgurski muslimani su “podvrgnuti djelima nesavjesne okrutnosti, izopačenosti i nečovječnosti”, rekao je Nice tokom presude u četvrtak.

“U ćeliji od 22 kvadratna metra zatočeno je do 15 ljudi, ne mogu niti ležati na betonu”, rekao je.

Ujgurski muslimani su podvrgnuti djelima nesavjesne okrutnosti, izopačenosti i nečovječnosti, rekao je Geoffrey Nice (AP)

Nursiman Abdulreshid, 33-godišnja ujgurska izbjeglica koja živi u Istanbulu, rekla je Tribunalu da je njen otac osuđen na više od 16 godina za „narušavanje društvenog poretka i pripreme terorističkih aktivnosti“, a da joj je majka dobila 13 godina zatvora za „pripremu terotističkih aktivnosti“.

„To znači da zločina nije bilo i da moja porodica nije učinila ništa. Država nasumično bira ljude i šalje ih u kampove i zatvore“, rekla je Abdureshid, koja sa članovima porodice nije bila u kontaktu od 2017. godine.

Pad nataliteta od 48,7 posto

Također je opisala pritisak koji je osjećala njena rodica da pobaci blizance koje je nosila, dok je strahovala od kazne koja bi je mogla stići, jer je već imala dvoje djece.

Prema zvaničnim kineskim statistikama, u etničkim manjinskim područjima Xinjianga je od 2017. do 2019. došlo do pada nataliteta od 48,7 posto.

Kineska vlada nije odgovorila na zahtjev Tribunala da učestvuje u procesu, a Peking je nametnuo sankcije protiv njega i njegovih članova, uključijući i Sir Nicea, za širenje, kako navode „laži i dezinformacija“ o zemlji.

Izvor: Al Jazeera