Putin: Rusija ima pravo braniti svoju sigurnost

Ruski predsjednik je razgovore s predsjednikom SAD-a u utorak nazvao otvorenima i konstruktivnima i što je najvažnije oni otvaraju mogućnost za nastavak dijaloga.

Sugestije da Rusija planira napad na Ukrajinu Vladimir Putin je nazvao provokacijama (EPA)

Moskva ima pravo braniti svoju sigurnost, ali i razloga vjerovati da bi Ukrajina rasporedila oružje ako uđe u NATO, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu, dan nakon sastanka s američkim kolegom Joeom Bidenom.

Ruski i američki dužnosnici će nakon jučerašnjeg dvosatnog virtualnog razgovora o Ukrajini žurno prionuti raspravama o “toj složenoj, konfrontacijskoj situaciji”, saopćio je u srijedu Kremlj, a Putin je najavio da će za sedam dana poslati prijedloge za nastavak razgovora, a Moskva predlaže i uključenje SAD-a u rješavanje sukoba u Ukrajini.

Rusija neće prihvatiti uključenje susjedne države Ukrajine u NATO, rekao je Putin, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Rusija dijeli stajalište Sjedinjenih Američkih Država da svaka zemlja ima pravo birati vlastite partnere, no takva partnerstva ne smiju biti nauštrb sigurnosti drugih zemalja, rekao je Putin.

“Nažalost, blok NATO odabrao je konfrontaciju s Rusijom” i zapadni vojni savez vidi Rusiju kao protivnika, rekao je Putin.

Sugestije da Rusija planira napad na Ukrajinu nazvao je “provokacijama” i poručio da Rusija ima pravo na odbranu.

“Rusija vodi miroljubivu vanjsku politiku, no ima pravo braniti svoju sigurnost”, a dopustiti NATO-u da se približi granicama Rusije i pritom ne reagirati “bilo bi kriminalno”, rekao je Putin.

Moskva ima razloga vjerovati da će Ukrajina rasporediti oružje ako uđe u NATO, rekao je Putin.

SAD uključiti u Normandijsku skupinu

Putin je razgovore u utorak nazvao otvorenima i konstruktivnima i što je najvažnije oni otvaraju mogućnost za nastavak dijaloga.

Dogovor o nastavku razgovora dvije strane je bio glavni opipljivi rezultat razgovora američkog i ruskog predsjednika koji su o Ukrajini izrazili suprotstavljena stajališta, piše agencija Reuters.

“Predsjednici su pristali imenovati svoje predstavnike koji će žurno početi raspravu o toj složenoj, konfrontacijskoj situaciji, raspravu o strateškim pitanjima sigurnosti na kontinentu”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Nije rekao kada bi i na koji način počeli razgovori dvije strane.

Zasebno, dužnosnik ruskog ministarstvo vanjskih poslova je rekao da bi SAD moga po prvi puta biti uključen u skupinu zemalja koje rade na okončanju sedmogodišnjeg sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista.

RIA prenosi da dužnosnik ministarstva vanjskih poslova ne vidi razlog zašto se SAD ne bi pridružio tzv. Normandijskoj skupini koju čine Rusija, Ukrajina, Francuska i Njemačka.

Izvor: Agencije