Bin Salman u prvoj posjeti Kataru od okončanja blokade

Posjeta saudijskog prijestolonasljednika uslijedila je nakon što je Saudijska Arabija sa saveznicima okončala blokadu Katara.

Prijestolonasljednika je dočekao katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani (Reuters)

Saudijski krunisani princ Mohammed bin Salman doputovao je u Dohu, treću stanicu turneje po Zaljevu, a to mu je prva posjeta Kataru nakon ukidanja višegodišnje blokade Katara u januaru ove godine.

Prijestolonasljednika je dočekao katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani, nakon čega su dva lidera u srijedu navečer obavila sastanak.

Posjeta je uslijedila nakon što je Saudijska Arabija preduzela korake za okončanjem diplomatske krize koja je duboko podijelila međunarodnu zajednicu, pokvarila društvene veze i rastrgala dugogodišnji savez zaljevskih država.

Katar je treća stanica turneje arapskim zemljama Bin Salmana uoči zaljevskog samita kasnije ovog mjeseca.

To će biti prvi samit otkako je Saudijska Arabija, zajedno sa Bahreinom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pristala da okonča spor sa Katarom u vezi vanjske politike, koja je dovela do prekida odnosa sa Dohom u junu 2017.

Odbijeni zahtjevi četiri zemlje

Tokom spora, Katar je odbio zahtjeve četiri zemlje, među kojima su bili i ukidanje medijske mreže Al Jazeere kao i izbacivanje manjeg kontingenta turske vojske sa svoje teritorije.

U januaru, četiri zemlje odlučile su da okončaju blokadu.

Ovo je bio prvi dolazak saudijskog princa u zvaničnu posjetu Dohi otkako je 2017. imenovan prijestolonasljednikom (Getty)

Od tada, Rijad i Kairo imenovali su nove ambasadore u Dohi, a Abi Dhabi i Manama to tek trebaju učiniti. Katar je također ponovo uspostavio trgovačke i putničke veze sa Saudijskom Arabijom, UAE-om i Egiptom, ali ne i sa Bahreinom.

Od okončanja spora, emir Katara je u nekoliko navrata posjetio Bin Salmana u Saudijskoj Arabiji, a ovo je bio prvi dolazak saudijskog princa u zvaničnu posjetu Dohi otkako je 2017. imenovan prijestolonasljednikom.

Bin Salman je prethodno bio u Omanu i UAE-u, a ove sedmice planira posjetiti i Bahrein i Kuvajt.

Izvor: Al Jazeera i agencije