SAD obilježava 80. godišnjicu napada na Pearl Harbor

U napadu na američku bazu u Pearl Harboru poginulo je 2390 Amerikanaca, a sljedeći dan SAD je objavio rat Japanu.

Predviđeno je nekoliko događaja kojima će se obilježiti 80. godišnjica napada na Pearl Harbour (EPA)

Sjedinjene Američke Države obilježit će  80. godišnjicu japanskog napada na američku bazu u Pearl Harboru.

Napad 7. decembra pogodio je državu koja je prema historičarima bila tako usredotočena na Drugi svjetski rat u Evropi, da je iz vida izgubila prijetnju koju je predstavljao Japan, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U napadu je poginulo 2390 Amerikanaca, a sljedeći dan SAD je objavio rat Japanu.

U kišnu večer u ponedjeljak u Pearl Harboru je održana svečana komemoracija u spomen na 58 vojnika koji su poginuli na ratnom brodu USS Utah, prvom brodu pogođenom u napadu.

Pripadnici američke mornarice, veterani, prijatelji i članovi porodice odslušali su pročitana imena poginulih a pored mjesta potonuća broda na trubi je odsvirana melodija Taps.

‘Datum koji će živjeti u sramoti’

“U jutro 7. decembra 1941. u prvih nekoliko minuta napada na Pearl Harbour Utah je pogođen dvama torpedima, što je izazvalo veliko nadiranje vode”, rekao je zapovjednik američke mornarice Jason Adams.

“Zapovjednik Tomich ostao je u kotlovnici da spriječi eksploziju kotlova kako bi omogućio mornarima da napuste brod. Utah je potonuo pri čemu je poginulo 58 ljudi u 12 minuta”, rekao je Adams govoreći o Peteru Tomichu, šefu pogona kotlovnice, američkom nacionalnom junaku hrvatskoga porijekla koji je ostao zauvijek na potonulom brodu.

Tadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt bombardiranje je nazvao “datumom koji će živjeti u sramoti”.

U utorak je predviđeno još nekoliko događaja kojima će se obilježiti 80. godišnjica napada na Pearl Harbour.

Japan je 2. septembra 1945. potpisao kapitulaciju, nakon što su Sjedinjene Američke Države u augustu bacile atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki ubivši time stotine hiljada civila. Japanskom predajom završio je Drugi svjetski rat.

Izvor: Agencije