Švicarska uvodi strožije mjere protiv COVID-19

Država će proširiti uvjete za nošenje maski i izraditi certifikat koji dokazuje da je osoba vakcinisana ili se oporavila od virusa, saopćila je vlada.

Pristup određenim objektima i okupljanjima bit će dozvoljen samo ljudima koji su vakcinisani ili su se oporavili od korona virusa (EPA)

Švicarska je najavila da od ponedjeljka uvodi strožije mjere protiv COVID-19, dok se njena vlada bori da obuzda porast broja novozaraženih korona virusom i dolazak varijante omikron u zemlju.

Država će proširiti uvjete za nošenje maski i izraditi certifikat koji dokazuje da je osoba vakcinisana ili se oporavila od virusa, saopćila je vlada, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Maske će morati da se nose u zatvorenom prostoru gdje god se primjenjuje obaveza pokazivanja certifikata, navodi se dalje.

Vlada je ponovila poruku građanima da rade od kuće i dozvolit će pristup određenim objektima i okupljanjima samo ljudima koji su vakcinisani ili su se oporavili od korona virusa.

Novi izazovi u odgovoru na pandemiju

Mjere će stupiti na snagu u ponedjeljak, 6. decembra i važit će do 24. januara.

Savezno vijeće trenutno ocjenjuje situaciju kao veoma kritičnu, navodi se u saopćenju vlade.

Pojava omikron varijante, također, postavlja nove izazove za odgovor na pandemiju, stoji dalje u saoćenju.

U Švicarskoj su već potvrđena tri slučaja varijante omikrona, saopćila je Federalna kancelarija za javno zdravlje, pri čemu su osobe smještene u izolaciju, a njihovi kontakti se nalaze u karantinu.

Izvor: Agencije